Split: 1,5 milijuna kuna za sedam stupića na ulici

parking, parking barijere, stupići
YouTube screenshot
Trgovački sud je zaključio da nije bitno tko je postavio stupiće, već je ključna činjenica da je Grad to odobrio stanarima zgrade i naplaćivao im zakupninu za parking

Gradske uprave zbog komunalnih sporova i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nerijetko vode prilično skupe parnice, ali i dalje je zapanjujuće koliko gradski proračuni ponekad trpe zbog kojekakvih sumnjivih poteza i odluka. Samo jedan u nizu apsurdnih primjera donosi Slobodna Dalmacija:

Grad Split je na zemljištu u Kavanjinovoj ulici 2011. godine dao postaviti stupiće za sedam parkirališnih mjesta koje su potom zakupili stanari obližnjih zgrada. Slučaj je završio na sudu nakon što je Grad tužila tvrtka u čijem je vlasništvu hotel President, smješten na križanju Kavanjinove i Starčevićeve ulice.

Trgovački sud je donio prvostupanjsku presudu po kojoj je dotično zemljište u vlasništvu hotelijerske tvrtke i naložio Gradu da ukloni stupiće i vozila te vrati parcelu u prvotno stanje. To samo po sebi ne bi predstavljalo veliki trošak za gradski proračun, ali ako presuda postane pravomoćna, Grad će morati vratiti poveći iznos koji je od 1. rujna 2011. do 1. listopada 2015. ‘ubran’ davanjem parkinga u zakup.

Svjedoci su pri davanju iskaza međusobno prebacivali odgovornost, tvrdeći da ne znaju tko je točno postavio stupiće. Sud je, međutim, naposljetku zaključio da to nije ni bitno, već je ključna činjenica da je Grad stanarima zgrade odobrio postavljanje stupića s namjerom korištenja parkirališnih mjesta i naplaćivao zakupninu.

Grad će, dakle, morati platiti 686.000 kuna, a usto i zatezne mjesečne kamate od po 14.000 kuna, čiji ukupni iznos doseže 700.000 kuna s obzirom na duljinu razdoblja u pitanju. I za kraj, tu su parnični troškovi od 84.000 kuna. Kad se sve zbroji, dolazimo do iznosa od gotovo 1,5 milijuna kuna – sve zbog malo pohlepe i sedam stupića na ulici.

Više detalja o slučaju pročitajte ovdje.