Šoljić: Uprava Uljanika nije se potrudila zadržati ugovorene poslove

3. maj, brodogradnja, štrajk
Wikipedia
Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u tom brodogradilištu Juraj Šoljić, izjavio je u subotu  komentirajući informaciju da je kanadska tvrtka Algoma pokrenula postupak otkazivanja gradnje četiri broda u 3. maju, da se Uprava Uljanika nije dovoljno potrudila da se ti ugovori zadrže i brodovi završe u 3. maju.

Kanadska brodarska kompanija Algoma Central Corporation objavila je na svojim internetskim stranicama u petak da je poduzela korake kako bi otkazala preostala četiri ugovora o novogradnjama s hrvatskim brodogradilištem 3. maj.

“Nisu učinili dovoljno da zadrže ugovore za gradnju četiri broda za prijevoz rasutog tereta, nego su pustili da bude što bude,” rekao je Šoljić. Istaknuo je da je kanadski brodovlasnik želio u 3. maju završiti sva četiri broda, ali da se na tome nije dovoljno radilo te da će  državni proračun zbog raskid tih ugovora i izdanih jamstava biti oštećen, kako navodi Novi listi,  za više od 100 milijuna eura.

Naglasio je da u knjizi narudžbi 3. maja sada preostaje samo jedan brod te da nije dovoljno voditi po brodogradilištu potencijalne partnere jer ih se uskoro više neće imati gdje voditi.

Po njegovim riječima,  postoje barem četiri potencijalna investitora i partnera za 3. maj, ali se 3. maj na neki način i dalje drži kao taoca cijele situacije. Rekao je da treba raditi na planu restrukturiranja, ali i da treba rješavati tekuće probleme, kao što su isplata plaća i deblokada računa.

Šoljić je naveo da je jučer još jednom  uputio zamolbu ministru gospodarstva Darku Horvatu  da se ulože dodatni napori kako bi se deblokirao račun i kako bi se zaštitila imovina 3. maja.

Ministar Horvat je u intervjuu za subotnji Jutarnji list na upit o isplati plaće za rujan u Uljanik grupi odgovorio da država ovoga puta neće moći pomoći.

Šoljić je pozvao sve dioničare Uljanika da sljedećeg tjedna na Skupštini dioničara ne daju razrješnicu Upravi jer bi se, smatra, tako stekli uvjeti za izbor nove Uprave. Dodao je da će se nakon Skupštine znati kakav će biti daljnji odnos prema 3. maju.

Strpljenja radnika 3. maja, kojemu su uzeti novci i ostavljen je da propadne, sve je manje, zaključio je Šoljić. (Hina)