Slučaj Agrokor: Otklonjeno je osporavanje tražbina u iznosu od 3,4 milijarde kuna, no jamstva glavne tražbine i dalje osporena

Flickr
Jamstva glavne tražbine i dalje osporena

Izvanredni povjerenik za Agrokor otklonio je osporavanje tražbina Sberbanka u iznosu od 3,4 milijarde kuna, prema rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu. Ta su potraživanja uključena u ažurirani popis priznatih tražbina, no i dalje za taj iznos ostaju osporena jamstva, prenosi Poslovni dnevnik.

Uključujući i prethodno otklonjeno osporavanje tražbina ruske banke u iznosu od 3,6 milijardi kuna, ukupan iznos uključene tražbine Sberbanke iznosi više od sedam milijardi kuna, međutim na temelju osporavanja Agram Investa, ruskoj su banci i dalje osporena jamstva za taj iznos.

U ožujku ove godine, izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško te potpredsjednik uprave Sberbanka Maksim Poletaev potpisali su sporazum prema kojima bi Sberbank i povezane organizacije povukli tužbe koje su pokrenuli protiv Agrokora, čime bi Peruško priznao osporene tražbine banke i uvrstio ih na popis priznatih tražbina koji je podnesen Trgovačkom sudu u Zagrebu. Nakon potpisivanja sporazuma, utvrđeno je da je izvanredna uprava povukla osporavanje za iznos od 3,6 milijardi kuna te 1,1 milijardu kuna bečkoj Sberbank Europe. Međutim, najnovije rješenje Trgovačkoj suda u Zagrebu tvrdi kako je Peruško otklonio osporavanje tražbina banke prema Agrokoru d.d. u iznosu od 3,4 milijarde kuna te ih uvrstio u ažurirani popis priznatih tražbina, kako je bilo dogovoreno u sporazumu.

Potpredsjednik Sberbanka  Maksim Poletaev, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem kazao je kako se nada da će se nagodba u Agrogoru postići što prije.

“Jako smo blizu postizanja kompromisa oko nagodbe, razgovori su bili vrlo produktivni i razumjeli smo jedni druge. Mi smo sretni sada jer naši razgovori postaju sve konstruktivniji i nadamo se da ćemo postići nagodbu što prije”, poručio je Poletaev.