Slovenski dužnosnik: Spor s Hrvatskom mogao bi potrajati godinama

suđenje,
Pixabay
Savjetnik za vanjsku politiku slovenskog premijera Marjana Šarca izjavio je da Slovenija u graničnom sporu s Hrvatskom očekuje znakove dobre volje u prihvaćanju presude arbitražnog suda, no da treba računati i na to da spor godinama ostane neriješen ako Hrvatska ostane na  odbijanju arbitražne odluke, što bi po njegovim riječima imalo negativne posljedice na međusobne odnose.

“Moramo biti spremni na situaciju da to pitanje godinama ostane otvoreno, ali to opterećuje naše odnose jer stvar ostaje u mirovanju, što nije bez posljedica koje Hrvatska podcjenjuje“, kazao je za ljubljansko „Delo“ od subote Roman Kirn, profesionalni diplomat, a sada savjetnik za vanjskiu politiku u uredu predsjednika vlade.

Dodao je da  je takvo  slovensko stajalište uvjetovano hrvatskim odbijanjem arbitražne presude o granici i njenim nepriznavanjem presude zbog kontaminacije arbitraže sa slovenske strane.

„Hrvatska pozicija je da je ta odluka konačna, pa se postavlja pitanje kako dalje. Kao diplomat, rekao bih da treba pričekati na znakove dobre volje koji bi obnovili povjerenje do te mjere da možemo pristupiti rješavanju spornih pitanja“, kazao je Kirn, dodavši da Hrvatska podcjenjuje posljedice ako stvar ostane u mirovanju i neriješena.

Kirn, nekadašnji slovenski veleposlanik u Washingtonu, rekao je da Šarecova vlada želi popraviti odnose sa SAD-om koje je prijašnja zanemarila, te da mu je još uvijek nerazumljiv „antiamerikanizam koji je jako usidren u slovenskoj javnosti“, a suprotan je ulozi SAD-u u stabilnosti Europe i onome što je SAD zadnjih desetljeća učinio za jugoistok Europe, no da osobno ne bi očekivao intervenciju SAD-a ili Europske unije kad je riječ o slovensko-hrvatskom sporu o granici.

Po njegovim je riječima u naravi traženja intervencije od stranih jakih aktera namjera da se dođe do nekog „političkog“ kompromisa dviju strana, dok Slovenija stalno ističe da je riječ o pravnom, a ne političkom pitanju, što je riješeno arbitražnom presudom, pa na tome i sada inzistira. (Hina)