Slovenija s Gazpromom sklopila ugovor o opskrbi plinom

ugovor, plin, Gazprom, Slovenija
Pixabay
Ovaj ugovor je osobito važan za Sloveniju, čija potreba za energentima raste

Predstavnici Slovenije i ruskog Gazproma su potpisali petogodišnji ugovor o opskrbi Slovenije plinom, čija vrijednost nije objavljena. Njime se predviđa uvoz ruskog plina od oko 600 milijuna kubnih metara godišnje.

Ugovor je u ime Gazprom Eksporta potpisala izvršna direktorica Elena Burmistrova, a izvršni direktor slovenske kompanije Geoplin Boštjan Napast je nakon potpisivanja rekao da je ovaj korak dobar znak za potencijalnu dugoročnu suradnju.

Slovenija i Rusija imaju dobru suradnju

Direktor Geoplina se zahvalio predsjedniku Borutu Pahoru i ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu na njihovim naporima i dodao da je ekonomska diplomacija Slovenije odigrala značajnu ulogu.

Ministar Erjavec je izjavio da je suradnja Slovenije i Rusije unatoč kompleksnosti međunarodnih odnosa dobra i dodao da je ovaj ugovor osobito važan za slovensku ekonomiju, čija potražnja za energentima raste.

Potpisivanju ugovora kojim će, prema nekim procjenama, biti zadovoljeno oko pet posto energetskih potreba Slovenije su prisustvovali i potpredsjednik Gazproma Aleksandar Medvedev te ambasador Rusije u Ljubljani Doku Zavgajev.

Izvor: Al Jazeera Balkans