Slovenija razvija pametna sela, žele zadržati mlade i poboljšati kvalitetu života

sevnica, slovenija, pametna sela
Wikipedia
Projekt Pametna sela budućnosti nastoji zaustaviti negativni demografski utjecaj globalizacije na selu i smanjiti emigraciju mladeži u urbana područja ili inozemstvo

Europski fond za ruralni razvoj dodijelio je sredstva trima općinama u Sloveniji za projekt Pametna sela budućnosti. Krško, Sevnica i Brežnice dobile su 68.000 eura poticaja, piše Index.

Općine smještene uz rijeku Savu dobivena će sredstva usmjeriti u projekte čiji je cilj unaprjeđenje kvalitete života u ruralnim područjima. Primjerice, lokalni proizvođači hrane povezivat će se s potrošačima, organizirat će se tečajevi na polju digitalne tehnologije, a mladima će se osigurati prilike za kontinuirano obrazovanje kako bi ostali živjeti na selu.

Projektu Pametna sela pridružuje se sve veći broj slovenskih općina iz ruralnih područja. Glavni ciljevi su zaustavljanje negativnog demografskog utjecaja globalizacije na selu te smanjivanje emigracije mladeži u urbana područja ili inozemstvo.

Bivši gradonačelnik Krškog Franci Bogovič, danas eurozastupnik u Bruxellesu, glavni je promotor koncepta pametnih sela. Nastoji uspostaviti mrežu ‘smart’ sela po slabije razvijenim seoskim općinama u Sloveniji te osigurati da se raspoloživa europska sredstva u tu svrhu optimalno rasporede.

Bogovič je na jednom predavanju u Sloveniji rekao da projekt pametnog sela u fokusu ima čovjeka koji ima prihode dostatne za kvalitetan život. Ako se to postigne, mladi neće napuštati ruralne sredine, smatra Bogovič. Dodao je i da vjeruje da će razvijeno selo u budućnosti postati srcem Europe i njenim identitetom. Kad je Slovenija u pitanju, bivši gradonačelnik rekao je da budućnost države vidi u proizvodnji zdrave hrane i ekološkom turizmu koji se, jasno, na selu mogu najbolje razvijati.