Slovenci se žale na rast cijena u Hrvatskoj

rast cijena, hrvatski turizam, Slovenija
Wikimedia Commons

Dobre turističke prognoze su popraćene i rastom cijena

Slovensko Delo piše kako će ljetovanje na hrvatskoj obali ove godine biti značajno skuplje u odnosu na prošlu godinu, a spomenuli su sezonski rast cijena cestarina, trajekata, skuplje restorane i hotele te do pet puta veće naknade za vlasnike brodova.

Poseban naglasak su stavili na nautički turizam, pišući kako je Hrvatska jedna od najpopularnijih destinacija za milijune europskih ljubitelja jahti i glisera, a snažan porast broja nautičara je rezultirao dizanjem cijena vezova u hrvatskim marinama.

Slovenski dnevnik navodi da vlasnici brodova zbog poskupljenja vezova i drugih pristojbi razmišljaju o odmoru u nekim drugim zemljama Mediterana. Međutim, Delo piše i da menadžeri slovenskih marina ne očekuju da će jahtaši zbog toga napustiti marine u Hrvatskoj.

Urednik časopisa More Braslav Karlić je za slovenske novine izračunao da je od 2006. godine broj brodova na hrvatskoj strani Jadrana porastao za 27 posto, a broj nautičara za čak 50 posto. On bez obzira na poskupljenja opet očekuje rekordnu sezonu.

U marinama se svake godine izgradi 300 do 400 novih vezova, a nautički bum najbolje ilustrira gužva na Hvaru i Visu.

Dobre turističke prognoze prati i rast cijena, a od 2. svibnja ulaznica za kupalište i izletište Kamenjak će biti dvostruko skuplja u odnosu na prošlu godinu – cijena će s 40 porasti na 80 kuna, zaključuje Delo.

Izvor: Poslovni dnevnik