Sindikat Preporod traži povećanje plaća od 18,9 posto i najavio štrajk 28. studenoga

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod traži povećanje plaća od 18,9 posto te je najavio štrajk za srijedu, 28. studenoga, koji će, kako je rečeno u subotu, trajati dugo i čije će pritisci postupno jačati.

Na sastanku povjerenika Preporoda iz središnje Hrvatske u Zagrebu, koji će organizirati i voditi štrajk, predsjednik Željko Stipić kazao je da je štrajk jedino sredstvo koje je preostalo sindikatima da zaštite prava učitelja i nastavnika.

Nije precizirao koliko će štrajk trajati i kako će se odvijati, ali je kazao da su sindikati spremni na dugotrajne pritiske, “iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec”.

Važno je da su štrajk najavili svi sindikati javnih službi, od obrazovanja i zdravstva, preko socijalne skrbi do kulture, jer nam je zajednička osnova, kazao je Stipić na prvom dijelu sindikalnog sastanka, koji je bio otvoren za novinare.

Također je izjavio da Sindikat Preporod traži povećanje plaća od 18,9 posto, jer one zaostaju više od deset godina.

Prema procjenama, plaće će iduće godine rasti između pet i šest posto, što znači da ako bi prihvatili povećanje plaća od 5,8 posto, koliko u pregovorima s Vladom zahtjeva osam sindikata, naše plaće neće više zaostajati 18,9 nego 22-23 posto, ustvrdio je.

Novca u državnom proračunu ima više nego ikada, 140 milijardi, i vrijeme je da se konačno utvrdi pravična cijena rada u državnim službama, kazao je Stipić

“Mislim da bi prioriteti konačno u ovoj zemlji trebali biti učitelji, nastavnici, medicinske sestre i liječnici, a ne borbeni avioni, financiranje zaslužničkih mirovina i slično”, izjavio je predsjednik Sindikata Preporod, i dodao: “Ne mislimo da avioni nisu potrebni, ali u svakoj državi uvijek ima za prioritete”.

“Kad je Hrvatska bila napadnuta prioritet je bila nabavka oružja, pa je prioritet bila obnova kuća, pa izgradnja cesta. Sada mislimo da ništa nije veći prioritet od učitelja i nastavnika i zato mislimo da je došao naš trenutak”.

Stipić je također podsjetio da je Vlada nudila povećanje plaća od tri posto, što je sindikat ocijenio uvredljivim. Cijeli postupak pregovora išao za tim da sindikate stavi „pred svršeni čin“, kazao je i zaključio da je mirenje bilo ‘uvredljiva lakrdija’. (Hina)