Siemens i Elektrokem sklopili novu suradnju

elektrokem, siemens
Pixabay
Elektrokem će u projektima željezničko-cestovnih prijelaza imati preko 50 posto udjela

Siemens AG Österreich i hrvatski Elektrokem d.o.o. potpisali su ugovor za proizvodnju i ugradnju željezničko-cestovnih prijelaza (ŽCP). Suradnja će se uglavnom odnositi na projekte u Hrvatskoj i tržišta EU država u bližoj okolini, a Elektrokem će u ŽCP projektima u Hrvatskoj imati udio veći od 50 posto.

Sustav za automatsko upravljanje željezničko-cestovnim prijelazom SIMIS LC koristi najnovije tehnologije. Odlikuje se izvanrednom pouzdanošću i najvišom razinom sigurnosti, piše Poslovni dnevnik.

Na hrvatskim prugama sustav je već ugrađen na dionici Gradec-Sveti Ivan Žabno, a također će se ugrađivati i na dionici Dugo Selo-Križevci. Na obje dionice Siemens AG Österreich i Elektrokem ugradit će najsuvremeniju signalno-sigurnosnu opremu i prometno-upravljački sustav.

ŽCP sustav SIMIS LC bio je inicijalno razvijen za njemačke željeznice, a zbog odličnih iskustava u međuvremenu ga se odlučilo namijeniti i širem globalnom tržištu. U Europskoj uniji je sustav u primjeni u nekoliko država, uključujući Njemačku, Mađarsku i Sloveniju.

Siemens AG Österreich i Elektrokem dosad su već ostvarili suradnju na proizvodnji, ugradnji i održavanju sustava za automatsko upravljanje skretnicama. U Zagrebu je sustav Siemens WS90 u primjeni više od 15 godina, a koristi ga ZET (Zagrebački električni tramvaj).

Nakon uspješne suradnje na realizaciji projekta modernizacije glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu, ovim novim ugovorom je suradnja Siemensa i hrvatske industrije proširena i na nove poslovne segmente.