Sezonsko poskupljenje cestarina na snazi od 15. lipnja

autoceste, hrvatske autoceste, hac, cijene cestarina
Commons / Woluhar
U ljetnim mjesecima cijena cestarina povećava se za 10% za određene skupine vozila

Sezonsko poskupljenje cestarina na hrvatskim auto-cestama ove je godine stupilo na snagu dva tjedna ranije nego 2017. Model sezonskih cijena cestarina uveden je prošle godine zbog naglog povećanja prometa u ljetnim mjesecima, čiji veći dio generiraju turisti. Kako HAC ističe u svom priopćenju, čak 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje se u ljetnoj sezoni.

Sezonske cijene uvedene su u petak, 15. lipnja, a na snazi ostaju do 14. rujna ove godine. Slijedi priopćenje HAC-a u cijelosti:

“Od petka, 15. lipnja u 00:00:00 sati do 14. rujna 23:59:59 sati , uvode se sezonske cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ). Sezonske cijene cestarine uvode se za I.A, I. i od ove godine i za II. skupinu vozila, a na III. i IV. skupine vozila se ne primjenjuje.

U sezonskom razdoblju jedinična cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10%.

Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom 3 ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. U ukupnom prometu vozila najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima.”

Izvor: HAC