Šest hrvatskih gradova natječe se za European Energy Award

european energy award, energetska učinkovitost
Pixabay
U sljedeće dvije godine koliko traje projekt, gradovi kandidati će planirati aktivnosti upravljanja energetskom i klimatskom politikom u šest područja djelovanja
Šest hrvatskih gradova nominirano je za European Energy Award (EEA), poznatu europsku nagradu na području energetske učinkovitosti. Nagrada se dodjeljuje u sklopu europskog projekta IMPLEMENT za jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, piše Lider.
Projekt se provodi u trideset gradova i općina u četiri države EU: Hrvatskoj, Belgiji, Grčkoj i Poljskoj. Financiran je s 1,38 milijuna eura u sklopu EU programa Obzor 2020.
U utrci za EEA našli su se Velika Gorica, Jastrebarsko, Ivanić Grad, Zaprešić, Pregrada i Karlovac. U sljedeće dvije godine koliko traje projekt, gradovi će planirati aktivnosti upravljanja energetskom i klimatskom politikom u šest područja djelovanja: razvoj i prostorno planiranje, javne zgrade i objekti, opskrba i zbrinjavanje, mobilnost, unutarnja organizacija te komunikacija i suradnja.
Ovisno o uspješnosti, gradovima će biti dodijeljena nagrada EEA koja predstava sustav upravljanja kvalitetom u području energetske učinkovitosti, uključujući niz provjerenih mjera zaštita energije i klime koje se mogu provodti u gradovima i općinama. Vijest je priopćila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) koja je partner projekta.