SDP uoči izbora okuplja sve s lijeve strane

flickr

Trebat će im i još šira mašinerija da bi se približili mogućnosti ugrožavanja HDZ-a, točnije, morat će mobilizirati sve što diše od centra prema ljevici.

SDP pokušava okupiti sve moguće za izlazak na megdan s HDZ-om. Danas je potpredsjednik najjače oporbene stranke, Rajko Ostojić, najavio da će socijaldemokrati na izbore s HSS-om, HSU-om i Strankom narodnog i građanskog aktivizma (SNAGA).

Trebat će im i još šira mašinerija da bi se približili mogućnosti ugrožavanja HDZ-a, točnije, morat će mobilizirati sve što diše od centra prema ljevici. HDZ se uslijed pandemije ohrabrio i više se velika koalicija ne čini izglednom. Zato SDP-u predstoji nemoguća misija.

Otegotna okolnost im je i što u ovom sazivu oporbu čine dvije suprotstavljene struje jer je Most često bio najglasniji i najaktivniji oporbeni klub, dok se SDP specijalizirao za pojedine ratove. I u tim ratovima, dojam je, jednostavno nije izgledao sigurno i ozbiljno. Njihovi nastupi jednostavno ne ulijevaju pouzdanje da znaju što i kako to žele.

Ugled im održavaju europske snage

Još je jedna stvar koja bi birače mogla dodatno odbiti. Davor Bernardić u ulozi premijera. Mogućnost je to s kojom se ne mire ni mnogi članovi SDP-a. Javna tajna je da je kod socijaldemokrata stanje u mnoštvu podružnica prilično loše, a neslaganje sa središnjicom se podrazumijeva. Obraz i najbolji dio stranke nosi im europski dio strane i to isključivo stare snage; Biljana Borzan i Tonino Picula. Upravo oni su najsvjetlija točka aktualnog SDP-a, a istovremeno im je zapriječen ulazak u stranački vrh.

Baš zbog manjka kvalitetnog kadra, ali i mnoštva predizbornih sporazuma i koalicija, SDP će uoči izbora morati svim partnerima osigurati sigurne i granične mandate. Podjela uoči izbora za sobom vuče i brojna ispunjavanja obećanja nakon izbora, ako se pobjeda ostvari. Zajamčena trgovina, ali i niz drugih oporbenih mana – poput pogubljenosti i nedostatka vizije – nije jamac svijetle budućnosti.

Jamac svijetle budućnosti velikom dijelu birača nisu sigurno ni još četiri godine u sedlu Andreju Plenkoviću. Pred Hrvatskom su još jedni izbori u kojima će se glasovati protiv. Koga se više boje gledati na vlasti, vidjet ćemo već ovo ljeto.