RS najavljuje uspostavu pričuvnog sastava policije

Dragan Lukač, BiH, RS
Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavio je kako će vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta započeti uspostavu pričuvnog sastava svoje policije a taj je plan potvrdio istodobno kada je i njegov politički šef Milorad Dodik naznačio kako će se kao novi član Predsjedništva BiH posebice usmjeriti na djelovanje sigurnosnih agencija na državnoj razini kako bi osobno jače kontrolirao i ograničio njihovo djelovanje.

Lukač je u intervjuu entitetskoj novinskoj agenciji Srna koji je objavljen u nedjelju potrebu za uspostavom pričuvnog sastava entitetske policije obrazložio izazovima koji proistječu iz migrantske krize iznoseći pri tom procjenu kako će taj problem u narednim godinama biti sve veći pa je potrebno i više policajaca da bi se s njim nosili.

Trenutačno je oko stotinu policajaca MUP-a RS raspoređeno kao ispomoć Graničnoj policiji na granici prema Srbiji i Crnoj Gori no entitetski ministar kaže kako oni to ne mogu vječito raditi jer u takvoj situaciji policija nije u stanju obavljati svoje redovite zadaće.

“Moramo iznaći nove snage, nove mogućnosti da bi se mogli učinkovito boriti protiv migrantske krize s ciljem zaštite naših granica i jedna od najboljih mogućnosti je pričuvni sastav policije”, kazao je Lukač.

Smatra kako se na proljeće naredne godine može očekivati novi veliki val ilegalnih migracija a tu procjenu temelji na tvrdnji o već sada vidljivim kretanjima u regijama iz kojih pristižu ilegalni migranti, posebice u državama poput Pakistana i Irana.

Lukač je kazao kako ne vidi nikakav problem u tome što je u sigurnosni sustav u BiH rascjepkan i podijeljen entitetskim i županijskim granicama te je kazao kako u RS-u ni pod koju cijenu neće dopustiti uspostavu “državne policije”.

Dodik nema povjerenja u policijske agencije na razini BiH

Milorad Dodik je u intervjuu za beogradsku “Politiku” od nedjelje izrijekom kazao kako on nema povjerenja u policijske agencije na razini BiH poput Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Iako je zaštita državnih dužnosnika upravo dio ovlasti SIPA-e i Ravnateljstva za kooordinaciju policijskih tijela BiH Dodik je najavio kako će njega kao člana Predsjedništva BiH štititi samo ljudi u koje on osobno ima povjerenje a to su pripadnici MUP-a RS.

“Zar da me osigurava SIPA koja me je prije tri mjeseca htjela uhapsiti. Povjerenje imam isključivo u policiju Republike Srpske”, kazao je Dodik.

Potvrdio je i kako će pod njegovom posebnom paskom sada biti OSA-a koju je opisao kao “privatnu službu Bakira Izetbegovića” najavivši kako će provesti čistku srpskih kadrova u toj agenciji i postaviti tamo osobe koje su mu lojalne. (Hina)