Rezultati izbora u BiH: Pobjeda Dodika, Džaferovića i Komšića

Hrvatski narod u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine predstavljat će Željko Komšić, srpski Milorad Dodik, a bošnjački Šefik Džaferović

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je na osnovu 80,59 posto obrađenih biračkih mjesta objavilo preliminarne rezultate. Vodeći u utrci za člana Predsjedništva BiH su Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda, Šefik Džaferović iz reda bošnjačkog naroda i Milorad Dodik iz reda srpskog naroda.

Prema tim je rezultatima Džaferović osvojio 37,30 posto glasova, Komšić 51,14 posto, a Dodik 54,06 posto glasova, prenosi Al Jazeera Balkans.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva su najavili da će prvi i nepotpuni rezultati izbora za druge razine vlasti biti objavljeni kasnije u ponedjeljak.

Predsjednik Povjerenstva Branko Petrić je potvrdio da je na izbore izašlo 53,36 posto građana BiH s pravom glasa. U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine je glasalo 51,25 posto građana, u Republici Srpskoj 57,30 posto, a u Brčko distriktu 46,81 posto građana.

Komšić Hrvatima poručio da nemaju razloga za brigu

Željko Komšić je proglašavajući svoju pobjedu poručio da želi služiti svim građanima BiH i da svima stoji na raspolaganju, a svim Hrvatima u BiH je poručio da “nemaju nikakvog razloga za brigu” zbog toga što je on izabran za njihovog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Njegov najjači protukandidat u utrci, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović je prethodno neizravno priznao poraz u izbornoj utrci.

Izrazio je žaljenje zbog toga što su Bošnjaci odlučili izabrati dva člana Predsjedništva, te dodao da su trebali shvatiti da ne mogu Hrvatima birati predstavnike jer je to “put nazadovanja i može izazvati neviđenu krizu”.

Na njegovu izjavu je odgovorio dosadašnji kolega u Predsjedništvu BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, rekavši da će se u BiH “raditi po zakonu, a ne po željama Dragana Čovića”.

Pobjedu je proglasio i Milorad Dodik i najavio da će njegova politika u Predsjedništvu BiH biti Republika Srpska prije svega.

Na izborima se natjecalo gotovo 7.500 kandidata

Birači u BiH su u nedjelju birali novi sastav tročlanog Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta Federacija BiH i u Narodnoj skupštini RS-a.

Birali su i novog predsjednika i dva dopredsjednika RS-a i zastupnike u skupštinama deset kantona u Federaciji.

Oko 4.000 promatrača iz nevladinih udruga je tijekom glasovanja zabilježilo 329 situacija kršenja izbornih pravila i izgreda na biračkim mjestima.

Gotovo 7.500 kandidata natjecalo se za 518 pozicija na različitim razinama vlasti. Glasanje i brojanje biračkih listića nadziralo je 6.500 promatrača iz nevladinih organizacija i institucija, a sve političke stranke koje su sudjelovale na izborima su također delegirale svoje promatrače – njih 60.000.