Propuštena prilika za reformu zdravstva

zdravstvo
Pixabay
Uoči glasanja u Saboru o prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ocijenila je kako je tim zakonskim rješenjem propuštena prilika za potpunu i kvalitetnu reformu zdravstvenog sustava.

Ovo zakonsko rješenje, smatraju, neće zaustaviti sve veći broj liječnika da napuštaju Hrvatsku i odlaze u zemlje koje imaju sređene zdravstvene sustave, priopćeno je iz KoHOM-a.

Žao nam je što aktualna Vlada kao i vladajuća koalicija, unatoč obećanjima i najavama kako će to učiniti, nije imala hrabrosti u hrvatsko zdravstvo uvesti europske norme i europska pravila ponašanja, a sve na dobrobit naših pacijenata, navodi se u priopćenju KoHOM-a.

“Zakonski prijedlog koji nam Vlada nudi, unatoč određenim sitnim poboljšanjima, ostao je nedorečen, dok smo svi istodobno svjedoci urušavanja kvalitete i dostupnosti zdravstvenog sustava u Hrvatskoj”, upozoravaju iz KoHOM-a.

Uvjereni su da će se provedba  takvog zakona loše odraziti i na pacijente i na ukupni zdravstveni sustav

“I resorni ministar Kujundžić i Vlada Andreja Plenkovića, kao i saborski zastupnici na vrijeme su dobili naše primjedbe na zakonski prijedlog kao i apel za nužnim reformama, te su se na njih oglušili. No, moraju biti svjesni da su tim ignoriranjem zdravstvene struke i pacijenata preuzeli i odgovornost za budući kronični nedostatak liječnika u primarnoj zaštiti, a vrlo vjerojatno i u cijelom zdravstvenom sustavu”, kažu u KoHOM-u.

Ponavljaju kako već sada u cijeloj Hrvatskoj postoje timovi obiteljske medicine, koji imaju ugovor s HZZO-om, no nemaju nositelja – liječnika.

KoHOM sa žaljenjem utvrđuje kako je zakonski prijedlog za koji će vladajuća većina nekritički dignuti ruke još jedna “reforma radi reforme“, te stoga još jednom apeliraju na one koji će o njemu odlučivati da poslušaju glas struke i pacijenata, navodi se u priopćenju.

(Hina)