Pročitajte ovo sada pa još jednom na kraju mandata

flickr

Nakon što je u proteklom mandatu otvorio projekt revitalizacije Slavonije, Baranje i Srijema, u ovom mandatu će ga nastaviti, kao i razvoj otoka i sjevera Hrvatske. Spomenutima krajevima pridodao je Projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar vrijedan dvije milijarde kuna.

Prati li politički prosječno zainteresiran građanin ovih dana predstavljanje i najavu što će sve raditi Vlada Andreja Plenkovića u svom mandatu, lako bi stekao dojam da se nalazimo u izbornoj kampanji, a ne u trenutku formiranja najvažnijeg organa izvršne vlasti. I ne bi se prevario jer samu kampanju obilježila su medijsko-interesna guranja tema poput abortusa, samoinicijativne samoizolacije i sličnih kapitalnih problema postkomunističko-adolescentskodemokratskog društva.

S druge strane, danas u Saboru slušamo Plenkovića kako valja od desna do lijeva, od vrha do dna o stvarima koje nije spominjao donedavno. Jedna od takvih je 100 tisuća radnih mjesta u sljedeće četiri godine. Brojku temelji, kaže, na rezultatima minule četiri godine kada su stvoreni uvjeti za 110 tisuća radnih mjesta(?). Predsjednik Vlade najavljuje i podizanje prosječne i minimalne plaće, prva će na 7.600, a druga na 4.250 kuna.

I to je samo početak. Počet će se graditi Nacionalna dječja bolnica, a udahnut će se novi život i vratiti u pogon Imunološki zavod, a ubrzat će se i olakšati i postupak posvajanja djece. Umirovljenicima rastu mirovine za 10 posto, modernizira se obrazovni sustav, smanjit će se porez na dohodak… Nije Plenković zaboravio ni regionalno razvijanje. Nakon što je u proteklom mandatu otvorio projekt revitalizacije Slavonije, Baranje i Srijema, u ovom mandatu će ga nastaviti, kao i razvoj otoka i sjevera Hrvatske. Spomenutima krajevima pridodao je Projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar vrijedan dvije milijarde kuna.

A da se vratimo na početak i samu kampanju, najavio je i postizanje što šireg konsenzusa kada je u pitanju pobačaj.

Puno obećanja. Nemojte na ovo niti aplaudirati niti negodovati. Radite svoje i na kraju mandata provjerite što je s ove liste, kaže oporba dobrih želja, ispunjeno.