Pročelnik Grada Đakova nasjeo na prijevaru, uplatio 50.000 eura ‘Johnu Smithu’

cyber kriminal, prijevara
Pixabay
Gradonačelnik Mario Mandarić rekao je da se nije radilo o hakerskom upadu, nego je netko napravio lažnu mail adresu na njegovo ime i zavarao šefa financija

Pročelnik za financije Grada Đakova početkom srpnja uplatio je 50.000 eura iz gradskog proračuna na inozemni račun nepoznatih prevaranata. Učinio je to po uputi u mailu kojeg je dobio od gradonačelnika, ne znajući da je poruka poslana s lažne adrese. Bio je to samo jedan slučaj u valu lažnih mailova koji su stizali na adrese hrvatskih tvrtki i institucija u tom periodu, ali su ostali na vrijeme prepoznali varku, piše 24sata.

Mail kojeg je dobio đakovački pročelnik ‘napisao’ je gradonačelnik Mario Mandarić, a u poruci je uputio šefa financija da izvrši hitnu uplatu na račun naveden u mailu. Račun je glasio na ime John Smith, a svrha uplate bila je stanovita usluga pružena Gradu Đakovu. Pročelniku poruka nije djelovala sumnjivo pa je odmah uplatio traženi iznos.

Gradonačelnik Mandarić pojasnio je da se nije radilo o hakerskom upadu, nego je netko napravio lažnu mail adresu na njegovo ime. Poruka je bila napisana u obliku službenog dopisa na hrvatskom jeziku, bez ikakvih grešaka koje bi pročelnika mogle navesti na sumnju.

A ipak, trebao je nazvati gradonačelnika za zadnju provjeru prije uplate tolikog iznosa. Kako je rekao Mandarić, u Gradu nemaju praksu da mailom šalju takve naloge, a pročelnik je trebao znati prepoznati lažnu mail adresu.

Protiv naivnog pročelnika stoga je pokrenut stegovni postupak zbog povrede službene dužnosti, a cijeli slučaj prijavljen je i policiji. Pošiljatelj maila zasad nije identificiran, ali je ustanovljeno da je navedeni račun fiktivnog Johna Smitha otvoren u britanskoj banci.