Priština za 100 posto povećala pristojbe za robu iz Srbije i BiH

Enver Hoxhaj, carinski rat, Kosovo
Wikimedia Commons
Kosovska vlada u srijedu je za 100 posto povećala pristojbe na robu iz Srbije i BiH uz obrazloženje da je to odgovor na “agresivnu kampanju” Srbije protiv Kosova na što je službeni Beograd odmah zakazao sastanke s veleposlanicima vodećih zemalja svijeta i Europske unije.

U povodu mjera iz Prištine srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zakazao je za srijedu popodne izvanredne sastanke s veleposlanicima EU-a, Rusije, Kine i zemalja Kvinte (SAD, Francuska, Njemačka, Italija i Velika Britanija), a za nešto poslije i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Srbijanski ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je da tim mjerama Priština spriječava trgovinu između Srbije i Kosova.

“To je par exellence politička odluka koja će imati ogromne negativne posljedice”, citira B92 srbijanskog ministra trgovine. On tvrdi da je nova mjera vlade u Prištini i posljedica toga da međunarodna zajednica nije reagirala na nedavne carinske barijere Prištine.

Predstavnici Srpske liste s Kosova, koja je bila donedavni koalicijski partner vlade Ramusha Haradinaja, mjeru kosovske izvršne vlasti ocijenili su kao  “neslužbenu objavu rata Srbima na Kosovu”

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je za beogradski portal lista “Kurir” kako Priština najnovijim mjerama “želi protjerati sav srpski narod s Kosova i Metohije”.

“Ovo je neslužbena objava rata Srbima na Kosovu! Ukoliko se ovo ludilo ne spriječi, srpski narod neće imati mogućnosti za opstanak na Kosovu i s nama je gotovo. Zato tražimo hitnu reakciju i pomoć Beograda. Mi ćemo i sami pronaći način da se odupremo ovom nasilju, jer ovo je borba za goli opstanak. Zato se nadamo razumijevanju, solidarnosti i podršci čitave Srbije”, rekao je Rakić.

Nakon nedavnog povećanja pristojbi za robu iz Srbije i BiH od 10 posto, nova mjera Prištine slijedila je samo dan pošto je Općoj skupštini Interpola Kosovo nije dobilo dovoljno glasova za prijem u tu međunarodnu policijsku organizaciju, a službeni Beograd pohvalio se da je ta odluka velika diplomatska pobjeda Srbije i ishod glasovanja nazvao “debaklom” Prištine.

Današnju odluku kosovske vlade njezin vicepremijer Enver Hoxhaj objasnio je porukom na Twitteru kao mjeru obrane Kosova protiv agresivne kampanje Srbije na međunarodnoj sceni.

“Vlada Kosova odlučila je danas povećati tarife na robu iz Srbije na 100 posto, a uskoro će objaviti i nove mjere”, napisao je na svom svom Twitteru Hoxhaj.

Po njegovoj ocjeni, “Srbija je nastavila svoju agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnoj pozornici”, a “to podriva proces normalizacije (odnosa između Beograda i Prištine)”, napisao je Hoxhaj.

Pristojbe su, rekao je Hoxhaj, povećane kako bi “Kosovo obranilo svoje vitalne interes”.

Drastično povećanje taksi podržao je premijer Ramush Haradinaj, koji je rekao da “sporazum CEFTA-e ne funkcionira”, objavila je Radio-televizija Srbije.

“Ova odluka stupa na snagu odmah i obveza institucija je da je odmah provedu”, rekao je Haradinaj.

Današnje mjere vlade kosova odnose se i na robu iz BiH. (Hina)