Previše vikendaša: Crikvenica uvodi vinjetu za jednodnevne izlete

crikvenica, vinjeta, turizam
Commons
Prijevoznici će ulazak autobusa u Crikvenicu plaćati 40.000 kuna za period od tri ljetna mjeseca
Grad Crikvenica odlučio je stati na kraj sve većoj gužvi koju izazivaju vikend-turisti. Autobusi koji dovoze putnike na jednodnevni izlet u Crikvenicu neće više moći besplatno ulaziti u grad i iskrcavati putnike uz cestu, piše Index.
Grad je uveo vinjetu za period od 15. lipnja do 15. rujna koja će sve prijevoznike koštati 40.000 kuna. Glasnogovornica Grada Crikvenice Tena Peričić potvrdila je ovu informaciju i pojasnila da se odlukom nadaju smanjiti broj turista vikendom. “Autobusi će s vinjetom moći ući u grad i za njih će biti osiguran parking na kojem će iskrcavati i ukrcavati putnike te biti parkirani. Dosad je bila praksa da putnike ostavljaju nasred ceste, čime su ugrožavali sigurnost i putnika i ostalih sudionika u prometu”, istaknula je Peričić.
Uvodi se red
Glasnogovornica je rekla da se na ovaj potez spremaju već duže vrijeme zbog problema sigurnosti. S obzirom da Crikvenica vikendom bilježi velik priljev ljudi, ovom odlukom Grad nastoji omogućiti veću kvalitetu boravka i sigurnost posjetitelja. Nije im cilj odvratiti goste od dolaska u Crikvenicu, već uvesti red i bolju regulaciju prometa.
Direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić za Index je izjavila da TZ podržava odluku Grada. Gužve koje nastaju vikendom negativno utječu na doživljaj destinacije; to vrijedi za goste koji dulje borave u Crikvenici, ali i za jednodnevne goste.
Jedan dio javnosti također je pozdravio novi plan: neformalna anketa provedena među 6000 korisnika Facebooka pokazala je da 75% ispitanika podržava uvođenje vinjete. S druge strane, neki su komentirali da je i minimalno povećanje cijene karte teret na ionako ograničen budžet prosječnog domaćeg turista. U tom svjetlu, ovaj recentni potez Grada nazvali su težnjom k elitnom turizmu i tjeranjem malih potrošača.