Premijer Plenković u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini

Wikimedia Commons

Iz Banskih dvora je priopćeno da su odnosi s Bosnom i Hercegovinom jedan od prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva hrvatske Vlade

Hrvatski premijer Andrej Plenković je jučer započeo dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini. Osim predsjednika Vlade, u posjetu BiH su i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Premijer je prvog dana posjeta, u ponedjeljak, nazočio prijemu organiziranom u povodu otvorenja Ureda Hrvatske gospodarske komore u Mostaru, a nakon prijema je sudjelovao na svečanoj večeri s liderima iz cijele regije. S obzirom da je BiH važan vanjskotrgovinski partner Hrvatske, predstavništvo HGK u ovoj zemlji će olakšati suradnju hrvatskih i bosanskohercegovačkih gospodarstvenika.

Danas, drugog dana posjeta, Plenković je sudjelovao na otvorenju 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018, koji je jedna od najposjećenijih i najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji. Na sajmu se predstavljaju izlagači iz dvadesetak zemalja svijeta, a najzastupljenije su zemlje iz susjedstva te Mađarska, Italija i Kina. Hrvatski izlagači su prisutni na Sajmu od samih početaka, a Hrvatska je 2009., 2012. i 2017. godine bila zemlja partner Sajma, prenosi tportal.

Iz Banskih dvora je priopćeno da su odnosi s Bosnom i Hercegovinom jedan od prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva hrvatske Vlade. ‘Hrvatska nastavlja pružati potporu Bosni i Hercegovini, osobito na njezinom europskom putu, i predana je političkoj suradnji u duhu dobrosusjedskih veza te daljnjem jačanju gospodarskih odnosa. Posvećenost brojnim temama od obostrane važnosti i interesa potvrđena je i na zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, koja je održana u srpnju 2017. u Sarajevu’, priopćili su iz Vlade.