Preko 400 radnika otišlo iz Uljanika i 3. maja, raskinuti ugovori za četiri nova broda

3. maj, brodogradnja, štrajk
Wikipedia
Kompanija Siem Shipping raskinula je ugovore za četiri broda koji su se trebali graditi u 3. maju, a država je za njih dala jamstva od 450 milijuna kuna
Štrajk u brodogradilištima možda je završio, ali više od 100 radnika u ponedjeljak se nije vratilo na posao u Uljaniku. Otkad je izbila kriza, više od 400 ljudi zaposlenih u Uljaniku ili 3. maju dalo napustilo je svoja radna mjesta, piše Novi list.

S obzirom na neizvjesno stanje u oba brodogradilišta, a posebice u riječkom gdje proizvodnja već neko vrijeme stoji, radnici su digli ruke od čekanja i posao potražili na nekom drugom, sigurnijem mjestu.

Novi list procjenjuje kako je otprilike trideset radnika prošlog petka zadnji put došlo na posao. Bio je to zadnji radni dan u kolovozu, a ujedno i dan kad je objavljena vijest da su sredstva za isplatu plaća konačno osigurana.

Podsjetimo da je pred nekoliko dana kompanija Siem Shipping raskinula ugovore s Uljanik Grupom o gradnji četiri nova broda za prijevoz automobila. Proizvođač sve četiri novogradnje trebao je biti 3. maj, prije nego što je proizvodnja stala zbog nedostatka materijala pa je brodogradilište premašilo sve zadane rokove.

Avansi koje je Siem Shipping uplatio za nove brodove premašuju 450 milijuna kuna, a s obzirom da je država za njih dala jamstva Uljanikovoj upravi, ta će se pozamašna svota vjerojatno na kraju naplatiti – iz državnog proračuna.