Predsjednički izbori za manje od godinu dana: koga ćemo poslati na Pantovčak?

Predsjednički izbori, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović
Flickr

Iako službeno aktualna predsjednica još nije potvrdila da će u borbu za novi mandat, takav je čin samo pitanje tajminga s obzirom da ona svojim javnim istupima daje do znanja da je, zapravo, već u kampanji.

Mandat aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ušao je u zadnju godinu. U prosincu ove godine trebali bi se održati predsjednički izbori. Premda su strankama trenutno EU izbori u fokusu, ne nedostaje aktivnosti niti po pitanju izbora za Pantovčak.

Predsjednica još uvijek dvoji

Iako službeno aktualna predsjednica još nije potvrdila da će u borbu za novi mandat, takav je čin samo pitanje tajminga s obzirom da ona svojim javnim istupima daje do znanja da je, zapravo, već u kampanji. Pitanje koje se nameće, zbog sve češćeg neslaganja s premijerom Plenkovićem, je hoće li ju podržati HDZ?

Jedno se vrijeme špekuliralo s imenom ministra obrane Damira Krstičevića kao potencijalnog kandidata HDZ-a na predsjedničkim izborima, ali to nakon fijaska s avionima F-16 Barak gotovo sigurno pada u vodu. Sve nas to dovodi do zaključka da će se Grabar-Kitarović i HDZ vrlo vjerojatno ipak dogovoriti.

Za sada samo jedna službena kandidatura

Jedini koji je, za sada, obznanio svoju kandidaturu je saborski zastupnik Marko Vučetić. Ta je kandidatura, doduše, uvjetna jer je Vučetić najavio da će se povući iz utrke ako se pojavi bolji kandidat. Vučetić je, inače, hrvatskoj javnosti postao poznat po hvaljenom govoru o Istanbulskoj konvenciji u Saboru. Riječ je o profesoru filozofije i bivšem „Mostovcu“ koji se povezuje s novom strankom START koju vodi Dalija Orešković.

Živi zid će gotovo pa sigurno istaknuti Ivana Vilibora Sinčića kao svojeg kandidata. Ta kandidatura još nije službeno objavljena, ali drugi Ivan iz Živog zida, Pernar, to već uvelike najavljuje u svojim intervjuima. Sinčić se natjecao i na predsjedničkim izborima 2014. godine kada je u prvom krugu ostvario vrlo solidan rezultat osvojivši preko 300.000 glasova. Na ovim izborima Sinčić bi mogao imati šansu za drugi krug ako bude veliki broj kandidata jer bi se tada glasovi, pogotovo ljevice, podijelili među kandidatima, a Živi zid bi zbog stabilnog i specifičnog biračkog tijela u tom slučaju najviše profitirao.

Vraća li se Milanović i hoće li se ljevica ujediniti?

Predsjednik HSS-a, Krešo Beljak je rekao da se ljevica i centar moraju ujediniti i na predsjedničkim izborima istaknuti jednog jakog kandidata. Po njemu, jedino se tada može pobijediti aktualna predsjednica. Takvog su stajališta i ostali čelnici tzv. „Amsterdamske“ koalicije te se zapravo očekuje službeni stav SDP-a po tom pitanju.

Iz SDP-a poručuju jedino da će oni imati svog kandidata kojeg ostale stranke slobodno mogu podržati. Tko će taj kandidat biti, to je već puno nejasnije. Velika većina članstva, ali i simpatizera SDP-a voljela bi vidjeti povratak bivšeg premijera Zorana Milanovića na svijetlost političke pozornice u Hrvatskoj, ali Milanović o svemu još uvijek šuti. Iz krugova bliskih njemu saznajemo da mu ta ideja nije mrska, ali da će dobro promisliti prije negoli se upusti u predsjedničku utrku. Mnogi politički analitičari tvrde da bi on bio jedini ozbiljni protukandidat aktualnoj predsjednici.

Nedavno smo svjedočili povratku bivšeg predsjednika Ive Josipovića u SDP te su, razumljivo, odmah počele priče o njegovoj potencijalnoj kandidaturi. Šefu SDP-a Davoru Bernandiću ta je ideja puno privlačnija od Milanovićeve kandidature. No, pravo je pitanje kolike šanse nakon svega uopće ima Josipović protiv Grabar-Kitarović. Neki bi htjeli vidjeti Tonina Piculu kao kandidata, ali i Josipović i Picula izgledaju više kao plan B ukoliko se Milanović ne odluči kandidirati.

Što mogu ostali?

Nikada ne treba zaboraviti na Milana Bandića koji najavljuje da ćemo o eventualnoj njegovoj kandidaturi sve saznati na vrijeme. Iako su njegove šanse za pobjedu limitirane, mogao bi „oteti“ glasove i ljevici i desnici. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Neovisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih imati kandidata jer bi to moglo Grabar-Kitarović uzeti dosta glasova.

Također, iščekuje se što li će odlučiti Dalija Orešković jer mnogi smatraju da bi upravo ona mogla ostvariti odličan rezultat, pogotovo ako ju podrži cijela ljevica i centar. Tko će i hoće li uopće itko predstavljati Most na predsjedničkim izborima, za sada je pod znakom velikog upitnika.