Povratak pregovorima kad se ukinu pristojbe – Hahn najavio pritisak na Prištinu

Kosovo
Foto Pixabay
Beograd je spreman nastaviti dijalog s Prištinom kad kosovske vlasti povuku jednostrano uvedene pristojbe na robu iz Srbije, poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u razgovoru s povjerenikom EU za pridruživanje i susjedsku politiku Johannesom Hahnom, koji je najavio kako će pozvati Kosovo da “deblokira regionalnu suradnju” i vrati se dijalogu.

Vučić je, prema priopćenju iz njegova ureda, “upozorio europskog povjerenika na moguće posljedice neodgovornog poteza Prištine oko povećanja pristojbi na srpsku robu” naglasivši kako te mjere mogu “voditi punom destabiliziranju regije”.

Također je istaknuo kako je Priština povećanjem pristojbi na robu iz Srbije “dodatno prekršila sporazum CEFTA” te kako jednostrane mjere Prištine “vode ka punoj destabilizaciji cijele regije” i da “mogu dovesti i do dubljeg eskaliranja sukoba”.

Vučić je zahvalio Hahnu “na razumijevanju situacije i na njegovoj želji da problem riješi” te na pomoći Srbiji na europskom putu poručivši da je za daljnji napredak regije “ključno očuvanje mira i stabilnosti” te nastavak procesa eurointegracija.

Beograd je spreman nastaviti dijalog s Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze, naglasio je Vučić poručivši da Srbija neće uzvraćati bilo kakvim protumjerama, jer želi ostati “pouzdan partner u regiji, Europi i svijetu”.

Poslije sastanka Vučić-Hahn nije bilo izjava za medije, no Hahn je prije odlaska iz Beograda u Prištinu na Twiteru naglasio kako će svoje sugovornike na Kosovu “pozvati da deblokiraju regionalnu suradnju i trgovinu” i “naglasiti da je potrebno vratiti se dijalogu”.

Sastanak Hahna s Vučićem na Twitteru je prokomentirao i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizzi, istaknuvši kako je Hahn tijekom razgovora u Beogradu “pozvao na dobrosusjedske odnose kako bi se osigurala dugoročna stabilnost”.

“Ponudio je svoju punu podršku naporima da se kriza riješi na miran način, uz poštovanje međunarodnog prava i regionalnih sporazuma”, napisao je Fabrizzi.

Hahn je iz Beograda otputovao u Prištinu na razgovore s dužnosnicima Kosova, a u zgradi kosovskog parlamenta očekuju ga i zastupnici Srpske liste koji mu žele ukazati na moguće humanitarne posljedice odluka Prištine o jednostranom povećanju pristojbi na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Beograd nije priznao i odbija priznati neovisnost Kosova, a posljednjih mjeseci diplomatskom kampanjom nastoji smanjiti broj zemalja koje su priznale državnost samoproglašene Republike Kosovo.

Kosovo su priznale vodeće zemlje Zapada i većina država EU, a uz pet zemalja Unije protutežu na strani Srbije prave Rusija i Kina, koje blokiraju kosovski prijem u Ujedinjene narode.

Srbija vodi kampanju da zemalje koje su priznale Kosovo povuku međunarodno priznanje kosovske neovisnosti, a  napetosti je u posljednje vrijeme dodatno potaknulo odbijanje Interpola da primi Kosovo u članstvo, zbog čega je Beograd likovao, a Kosovo ocijenilo da je odbijanje rezultat snažnog lobiranja srbija nske diplomacije.

Priština je reagirala povećanjem pristojbi na robu iz Srbije i BiH prvo 10, a potom 100 posto, uz nastavak uzajamnog optuživanja za kršenje sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Europska unija i SAD su u međuvremenu od Prištine zatražili ukidanje pristojbi na robu iz Srbije i BiH, a Sarajevo je tražio da Priština iz svojih mjera izuzme robu iz Bosne i Hercegovine. (Hina)