Posao prodaje F-16 Hrvatskoj praktički propao

F-16, borbeni zrakoplovi
Wikipedia
Američki portal Axios objavio je u četvrtak, pozivajući se na neimenovanog izraelskog dužnosnika, da je posao prodaje izraelskih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj praktički propao pošto je američki ministar obrane na odlasku James Mattis odbio ublažiti uvjete koje su Sjedinjene Države postavile za transfer zrakoplova.

Izraelski dužnosnik uključen u pregovore s Amerikancima za Axios je izjavio da je Mattisov nepopustljiv stav zaustavio 500 milijuna dolara vrijedan posao. Kako bi dopustile transfer, Sjedinjene Države tražile su od Izraela da ukloni vlastite sustave ugrađene u 12 F-16 borbenih zrakoplova te da ih vrati u izvorno stanje, prije nego što će zrakoplovi biti ustupljeni Hrvatskoj, piše Axios.

Najviši hrvatski dužnosnici u više su navrata ponovili da će odustati od transfera ako ne dobiju nadograđene izraelske verzije zrakoplova kao što je predviđeno u ugovoru s izraelskom stranom.

Dužnosnik je također za Axios izjavio da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nazvao Mattisa prije dva tjedna – prije nego što će Mattis dati ostavku – te je od njega zatražio da ublaži uvjete koje su Sjedinjene Države postavile kako bi odobrile transfer zrakoplova. Mattis mu je tada kazao da je učinio velike ustupke za Izrael oko nekoliko važnih pitanja, no nije u mogućnosti izaći mu u susret po pitanju ovog transfera.

Netanyahu je, prema navodima izraelskog dužnosnika, razmatrao mogućnost da se za pomoć pri sklapanju dogovora obrati tvrtki Lockheed Martin koja proizvodi zrakoplove, no u konačnici je odustao od svog nauma.

“Iz razloga koji nam nisu u potpunosti jasni, Amerikanci su postrožili uvjete za transfer te smo mi navodno pogrešno protumačili njihovo stajalište o cijeloj situaciji. Posao prodaje zrakoplova F-16 Hrvatskoj praktički je propao i mislimo da nije moguće postići dogovor koji bi istovremeno zadovoljio američke uvjete i hrvatske zahtjeve”, rekao je izraelski dužnosnik za Axios.

Dodao je kako Izrael nema drugog izbora osim da se ispriča Hrvatskoj što je posao propao te zaboravi na cijeli događaj.

Ured premijera Netanyahu nije komentirao razvoj događaja, Pentagon i State Department također se nisu oglasili.

Transfer i prodaja oružja

Axios je početkom prosinca objavio da SAD Izraelu blokira prodaju 12 zrakoplova F-16 Barak, starih tridesetak godina, koji su proizvedeni u SAD-u, no koje je Izrael nadogradio i koji bi Hrvatsku kroz deset godina stajali 2,9 milijardi kuna. SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT).

Izrael je stare američke zrakoplove nadogradio naprednim sustavima koje je Izrael proizveo kako bi privolio Hrvate na kupnju, navodi Channel 10. Dodaje da su Amerikanci optužili Izrael za nepošteno postupanje i zarađivanje preko američkih leđa i da prema Washingtonu Izrael ne može prodavati trećoj strani bez američkog odobrenja.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst početkom prosinca je rekao da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

“Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova biti će odobrena”, kazao je Kohorst. Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen “da sada imamo ovaj zastoj”.

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Lockheed Martin moraju obaviti posao pošto su “oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo”. Kohorst je rekao da je “uvjeren da je Izrael svoju ponudu dao u dobroj vjeri”, te istaknuo da su Hrvatska, SAD i Izrael “veliki saveznici” i da bi trebali pronaći rješenje za ovaj problem. (Hina)