Policija dobila vozila vrijedna 29 milijuna kuna

Uručeno je 78 vozila nabavljenih u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je Ministarstvu unutarnjih poslova uručio ključeve 78 vozila ukupne vrijednosti 29 milijuna kuna s PDV-om. Vozila su nabavljena u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a cilj je smanjenje broja nesreća na hrvatskim cestama.

Nabavljeno je 26 presretača, 30 motocikala za potrebe prometne policije i pet motocikala za obuku na Policijskoj akademiji, 15 kombi vozila za obavljanje očevida na cestama, dva kombi vozila s vagom za mjerenje osovinskog opterećenja za potrebe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Cilj je smanjiti broj nesreća na hrvatskim cestama

Božinović je nakon primopredaje izjavio da sve što rade ima za cilj smanjiti broj nesreća koje su još uvijek iznad standarda. Dodao je kako je želja ovim ulaganjima stvoriti prometnu policiju s digitalno umreženim svim kapacitetima i mrežama kamera po gradovima kako bi se ubrzao rad i mogao pojačano kontrolirati promet.

Što se presretača tiče, istaknuo je njihovu višestruku isplativost. “Oni već u prvoj godini isplate sve svoje troškove, ne samo troškove vozila, nego i održavanja za cijelo vrijeme eksploatacije. Omjer je takav da na jednu kunu u vremenu eksploatacije svaki do njih zaradi 4,3 kune. Dakle, to je nešto što je apsolutno isplativo”, kazao je Božinović.

Za kraj je dodao da poanta nije u tome, nego u kontroli brzine koja je jedan od najvećih razloga nesreća na hrvatskim cestama, a kroz samu prisutnost presretača se preventivno djeluje na vozače.

Izvor: Slobodna Dalmacija