Nepravedno zakinut: hrvatski poduzetnik dobio 38,4 milijuna kuna odštete

Marko Pipunić, Žito grupa
YouTube screenshot
Marko Pipunić tužio je RH zbog obustavljene isplate potpora iz europskih fondova za tri njegove tvrtke u ukupnom iznosu od 126 milijuna kuna

Trgovački sud u Osijeku donio je nepravomoćnu presudu kojom se Marku Pipuniću, vlasniku Žito grupe, dodjeljuje naknada štete u iznosu od 38,4 milijuna kuna. Poznat kao ‘osječki kralj žita’, poduzetnik je tužio RH jer mu je 2016. godine Ministarstvo poljoprivrede obustavilo isplatu 126 milijuna kuna poticaja iz europskih fondova.

Pipunić je tada prijavio tri tvrtke kćeri Žito grupe na natječaj za Mjeru 4.2, Potpora za ulaganje u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda. Za tvrtke Salami Aurea, Copadio i Prosciutto Pannonico zatražio je odvojene potpore za pokrivanje troškova izgradnje tvornica te dobio sve tri.

Nato je Pipunić prijavljen Agenciji za plaćanja u poljoprivredi pod sumnjom da je osnovao nove tvrtke kako bi isposlovao veći iznos potpora. Na sudu je dokazano da nadležne institucije nisu pronašle ikakve zakonske nepravilnosti u vrijeme njegove prijave na natječaj, kao i da su sva tri proizvodna pogona zbilja zasebne tehničko-tehnološke cjeline.

Sud je istaknuo da Agencija za plaćanje nije postupila zakonito jer je propustila upozoriti Pipunića na sumnje na nepravilnosti neposredno nakon prijave na natječaj. Zaključeno je da se ne može utvrditi da je umjetno stvorio uvjete kako bi ostvario veći profit, kao i da se “njegovim programom ostvaruju ciljevi nacionalnog i europskog poljoprivrednog gospodarstva”.

Sud je stoga naložio RH da tvrtki Salami Aurea isplati povučenu potporu od 38,4 milijuna kuna uz zatezne kamate te da podmiri troškove parnice od 1,2 milijuna kuna. Presude u odgovarajućim slučajevima za tvrtke Copadio i Prosciutto Pannonico još nisu donijete.

Glas Slavonije