Poduzetnički inkubator u Virovitici potiče razvoj mladih tvrtki

poduzetnički inkubator, poduzetništvo, virovitica
Pixabay
Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije pridonio je razvoju poduzetništva, zapošljavanju i gospodarstvu

U posljednjih nekoliko godina o Slavoniji se najčešće govori u kontekstu masovne emigracije Hrvata u zapadne europske države. U gomili napisa o iseljavanju i poraznim statistikama nerijetko se zagubi pokoja izuzetna priča o uspjehu onih koji su odlučili pokrenuti posao u svome rodnome kraju.

Naime, skupina mladih slavonskih poduzetnika u zadnje vrijeme uspješno osvaja kako domaće, tako i strana tržišta. Nekoliko tvrtki pokrenuto je u okviru Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, smještenog u Virovitici, piše Lokalni.

Prvi plod inkubatora bila je Plava tvornica, tvrtka koja razvija mobilne aplikacije i web stranice za domaće i inozemne klijente. Tvrtka je pokrenuta prije pet godina, a trenutno zapošljava 28 stručnjaka u uredima u Virovitici i Osijeku. Među brojnim projektima nalaze se mobilna aplikacija za Plitvička jezera te web-platforma danasradim.hr za privremene i povremene studentske poslove.

Plava tvornica posluje s klijentima u brojnim zemljama, uključujući SAD, Englesku i Australiju. Prema riječima direktora Ivice Horvata, najaktivniji klijent im je kuvajtska Taw9eel grupa koja je najveći trgovac u regiji. Za start-up Agrivi razvili su mobilnu aplikaciju koja poljoprivrednicima omogućuje upravljanje njihovim farmama.

Vjetar u leđa

Tvrtku Napkin, koja se bavi proizvodnjom salveta, osnovali su diplomirani ekonomisti Bruno Marić i Danijel Kireta. Trenutno imaju dvoje zaposlenih, a planiraju zaposliti još dvoje radnika kako bi pokrenuli proizvodnju u dvije smjene. “Iznimno nam je važna i administrativna podrška i informacije koje dobivamo u inkubatoru. Svaki je poduzetnik baziran na ideji i kreiranju pa mu je takva pomoć u startu itekako potrebna”, rekao je Marić. Kao još jednu prednost istaknuo je besplatan radni prostor kojeg u prvoj godini poslovanja osigurava Virovitičko-podravska županija.

Novi inkubatori gradit će se u Orahovici i Pitomači, a rekonstruirat će se i zgrada Poduzetničkog inkubatora u Slatini. Projekt je to od 28 milijuna kuna; 20 milijuna pokrit će Europska unija, a 8 milijuna osigurat će Županija.

Inkubator u Virovitici također je financirala EU, a trebalo je samo pola godine da se prostor popuni poduzetnicima početnicima. “Svi savjeti koje smo im davali, osiguran smještaj za njihove poslovne aktivnosti, bio im je važan vjetar u leđa u daljnjem poduzetničkom životu. Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije pridonio je razvoju poduzetništva i zapošljavanju, gospodarskom razvoju”, rekao je župan Igor Andrović te istaknuo da se slični rezultati očekuju i od tri nova inkubatora.