Plenarna sjednica Savjetodavnog vijeća europskih sudaca – sprečavanja korupcije unutar sudstva

sudstvo
Pixabay
Neovisnost, nepristranost i kompetencija sudaca

Savjetodavno vijeće europskih sudaca je tijelo Vijeća Europe za pitanja neovisnosti, nepristranosti i kompetencije sudaca. Osnovano je 2000. godine, a sastavljeno je isključivo od sudaca iz država članica Vijeća Europe i kao takvo jedinstveno je u Europi, ali i u svijetu.

Vijeće Europe je osnivanjem tog tijela istaknulo važnost statusa sudaca i njihove kompetencije kao temeljnih pretpostavki za ostvarivanje ciljeva vladavine prava, promicanja i zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, poručili su iz Vrhovnog suda.

Spriječavanje korupcije unutar samog sudstva

Predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik Savjetodavnog vijeća europskih sudaca (CCJE) Đuro Sessa u srijedu je u Zagrebu otvorio plenarnu sjednicu tog tijela Vijeća Europe za pitanja neovisnosti, nepristranosti i kompetencije suda koje se ovog puta bavi sprečavanjem korupcije unutar sudstva.

U pozdravnom govoru pred sucima iz država članica Vijeća Europe, Sessa je naglasio da je korupcija unutar sudstva vrlo važna tema europskog pravosuđa, dodavši pritom kako je simbolično da je upravo Hrvatska, otkako je u svibnju preuzela predsjedanje Vijećem Europe, zatražila da korupcija bude jedna od tema rada plenarne sjednice Savjetodavnog vijeća europskih sudaca koje se u Zagrebu održala od 7. do 9. studenog.

“Izvješća Savjetodavnog vijeća europskih sudaca vrlo su relevantna, a i sama Europska unija se oslanja na rad CCJE-ja u svojem uređivanju prostora pravosuđa te njegova mišljenja citiraju ne samo druga tijela Vijeća Europe, već i Europski sud za ljudska prava”, kazao je Sessa.

Sessa je podsjetio kako su sva dosadašnja mišljenja CCJE-a prevedena i objavljena na internetu, a slično će se postupiti i nakon plenarnih sjednice koja se održala u Zagrebu. (Hina)