Osmislio sustav za besplatno grijanje: proizvodnja struje 24 sata dnevno, 365 dana u godini

radijator, grijanje, termostat, struja
Pixabay
Petrović smatra da se na taj način može grijati ne samo njegova zemlja, već cijeli svijet, pa mu je žao što će Srbija jednog dana morati kupovati tehnologiju od stranaca

Profesor Vladan Petrović iz Kragujevca osmislio je nekoliko inovativnih patenata kojima je namjeravao unaprijediti gospodarstvo u Srbiji, među kojima i solarne koncentratore koji omogućavaju besplatno grijanje. Država, međutim, za njegove izume nije pokazala interes, piše Novi.ba.

Na svom zemljištu u Badnjevcu postavio je koncentratore da pokaže kako funkcioniraju u praksi. Nakon posjeta više službenih osoba, Petrović je na kraju ugovor sklopio s kompanijom iz Norveške koja je prepoznala potencijal inovacije.

“Potpisao sam ugovor s velikom kompanijom koja radi plutajuće otoke. Oni u Monaku realiziraju veliki projekt, investiciju vrijednu milijardu eura, za koju je potrebna solarna energija. Zainteresirani su za ovu tehnologiju i žele razvijati sve što je s time povezano”, rekao je profesor.

Kaže da je jedini u svijetu razvio tehnologiju za proizvodnju struje iz Sunčeve energije tijekom 24 sata u danu, svih 365 dana u godini. “Zračenje sunca u Srbiji je otprilike 0,6 kilovata po kvadratu. U hektaru zemlje je 10.000 kvadrata, dakle 6.000 kilovata, pa od 2.000 sati sunca u Srbiji dobijete 12 milijuna kilovatsati Sunčeve energije po hektaru. Moji koncentratori u Badnjevcu kod Kragujevca razvijaju temperaturu od 1,700 stupnjeva. Ali ako vam treba niska temperatura, možete akumulirati energiju iz zemlje. Akumulirate 12 milijuna kilovatsati, od toga 20 posto izgubite, deset milijuna kilovatsati vam ostaje. Tako možete grijati 1.500 stanova po hektaru”, objasnio je.

Petrović smatra da se na taj način može grijati ne samo njegova zemlja, već cijeli svijet, pa mu je žao što će Srbija jednog dana morati kupovati tehnologiju od stranaca po daleko većoj cijeni nego što bi sama bila platila za patente.