OPG-ovi mogu koristiti potpore za novozaposlene

OPG, ministarstvo poljoprivrede, HZZ, zapošljavanje
Pixabay
Iz Ministarstva ističu da ih je na ovakav zaokret u dosadašnjoj praksi motivirao sve izraženiji interes za korištenje potpora za zapošljavanje

Ministarstvo poljoprivrede je obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) dodalo na listu subjekata koji mogu koristiti novčanu potporu za novozaposlene iz Programa mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a potpora traje prvih 12 mjeseci rada.

Iz Ministarstva je priopćeno da je Upravno vijeće HZZ-a usvojilo dopunu Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini, a u naputku usvojenih izmjena stoji da, ukoliko je u sustavu poreza na dobit ili dohodak, OPG koji nema zaposlenih može koristiti potpore za zapošljavanje za jednu osobu pod uvjetom da je prijavljen na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje u svojstvu obrtnika/vlasnika OPG-a, odnosno ne smije biti prijavljen kao zaposlenik kod drugog poslodavca.

Zahtjev za sufinanciranje dostaviti u najbližu ispostavu HZZ-a

U HZZ-u ovakvu odluku pojašnjavaju činjenicom da već postoji izuzeće za obrte i samostalne djelatnosti koje nemaju zaposlenih da uz potporu mogu zaposliti jednu osobu, ukoliko je vlasnik prijavljen na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, pa nema razloga da se isto ne omogući i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Iz Ministarstva ističu da je motiv za ovakav zaokret u dosadašnjoj praksi sve izraženiji interes za korištenje potpora za zapošljavanje te da prostor treba otvoriti i poljoprivredi. Vlasnici OPG-ova zahtjev za sufinanciranje zapošljavanja trebaju dostaviti najbližoj ispostavi HZZ-a.

HZZ je u roku od deset dana od primanja zahtjeva s cjelovitom propisanom dokumentacijom dužan ocijeniti je li on prihvatljiv za odobrenje potpore i o tome izvjestiti podnositelja zahtjeva. Ukoliko je ocjena pozitivna podnositelj zahtjeva će dobiti obavijest o tome, a ugovor o dodjeli sredstava se može potpisati u roku 8 dana od dana obavijesti. Prethodno je potrebno dostaviti ugovor o radu za radno mjesto sufinancirane osobe, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju.

Izvor: Slobodna Dalmacija