Odgođen štrajk u Croatia Airlinesu

štrajk, Croatia Airlines, ORCA, kolektivni ugovor
Flickr
Premijer Plenković je iskazao spremnost osigurati sve potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora

Sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) su nakon sastanka s premijerom Plenkovićem u petak poslijepodne odgodili početak štrajka najavljenog za ponedjeljak kako bi se u razumnom roku osigurali potrebni preduvjeti za zaključenje kolektivnog ugovora.

Izdali su priopćenje u kojem stoji da su održali sastanak s premijerom Plenkovićem i da su mu iznijeli svoje viđenje situacije te sve probleme Croatia Airlinesa. Kažu da je premijer iskazao spremnost osigurati sve potrebne preduvjete za zaključenje kolektivnog ugovora.

Štrajk nije nezakonit

Sindikat ORCA je s obzirom na jamstva koja su dobili na sastanku s premijerom odgodio najavljeni štrajk kako bi se navedeni preduvjeti mogli ostvariti u razumnom roku, a tu informaciju su za Hinu potvrdili i iz HSPP-a.

Iz ORCA-e kažu da zagrebački Županijski sud na raspravi održanoj u petak nije utvrdio da je štrajk nezakonit i da su unatoč tužbi Croatia Airlinesa ispunjeni svi uvjeti za početak štrajka sukladno najavi.

Sindikati su Upravi nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika u utorak najavili štrajk zbog neprihvaćanja prijedloga kolektivnog ugovora.

Izvor: Slobodna Dalmacija