Novo ime Makedonije ne podržavaju ni makedonska ni grčka opozicija

Makedonija, Grčka, sporazum, novo ime Makedonije
Wikipedia
Čelnik najveće grčke oporbene stranke je sporazum sa Skopljem nazvao konačnim udarcem za Grke koji su godinama trpjeli stroge štednje

Opozicijska stranka VMRO-DMNE i njihova zastupnička grupa u Sobranju neće podržati reviziju Ustava radi promjene imena Makedonije, a u Grčkoj je iz istog razloga održana sjednica parlamenta na kojoj se odlučivalo o povjerenju vladi Alexisa Tsiprasa.

Zahtjev za izglasavanje je podnio čelnik glavne opozicijske stranke Nova demokracija Kyriakos Mitsotakis, koji je podnoseći zahtjev optužio vladu da gospodarstvom i nacionalnim interesima rukovodi “na opasan način i bez parlamentarnog legitimiteta”. Mitsotakis je sporazum sa Skopljem nazvao konačnim udarcem za Grke koji su godinama trpjeli stroge štednje.

Makedonski premijer Zoran Zaev i njegov grčki kolega Tsipras su se prije nekoliko dana dogovorili da će novo ime Makedonije biti Sjeverna Makedonija, ali opozicijske stranke u Makedoniji i Grčkoj se ne slažu s tim.

Novo ime Makedonije ne podržava ni makedonski predsjednik

Predsjednik stranke VMRO-DMNE Kristijan Mickoski je izjavio da je čelništvo te najveće opozicijske stranke u Makedoniji jednoglasno zaključilo da je sporazum o novom imenu potpuno suprotan od nacionalnih interesa Makedonije, prenosi AlJazeera Balkans.

Građanska udruženja su istovremeno već drugi dan za redom ispred makedonskog parlamenta u Skoplju održala prosvjed protiv dogovora o novom imenu države koja bi se trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Prosvjednici su zahtijevali da se obustave sve aktivnosti vezane za promjenu imena države i istaknuli da je spomenuti sporazum štetan po Makedoniju. Pružili su i potporu predsjedniku Makedonije Đorgeu Ivanovu koji odbija sporazum, a zbog takvog njegovog stava se bugarski predsjednik Bojko Borisov odbio naći s Ivanovim, koji je u posjetu Sofiji.