Novi prosvjedi protiv vlasti u Beogradu, Vučić poručio da s tim “nema problema”

Prosvjedi, Beograd, Vučić
Foto: twitter.com/GordonUsher1
Nekoliko tisuća ljudi u Beogradu su u subotu navečer prosvjedovali protiv vlasti nastavljajući niz prosvjeda započetih prije tri tjedna, a premda je najavljen kao nestranački i u njemu su sudjelovali čelnici oporbenih stranaka, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uoči skupa poručio kako za njega prosvjedi nisu problem, ali da ne mogu biti nasilni.

Skup je je protekao bez incidenata, a počeo minutom šutnje za žrtve jučerašnje nesreće kod Niša u kojoj je petero putnika nastradalo u naletu vlaka na autobus.

Prosvjednici su večeras nosili transparente s natpisima „Nisam glup“, „Počelo je“, „Dok svi nisu slobodni, nitko nije“, a pojedini i žute prsluke s natpisima  i bedževima „1 od 5 milijuna“, aludirajući na poruku predsjednika Srbije poslije prvog prosvjeda da se može okupiti i pet milijuna ljudi, ali on neće ispuniti nijedan zahtjev, a „mogu dobiti samo izbore“.

Pred oko 5000 okupljenih na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu glumac Branimir Trifunović poručio je srbijanskom šefu države Aleksandru Vučiću kako mora prestati lagati i krasti i da treba poslušati glas naroda.

„Prestani da lažeš i prestani da kradeš, slušaj što ti narod kaže, narod koji ne živi od tvojih sendviča i tvojih spiskova i od tvojih izbora na kojima nećemo sudjeovati“, rekao je Trifunović i poručio da će građani, koji je na prosvjedima „sve više“, otkazati poslušnost.

Mada službeno Vučić kao predsjednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu on ima mnogo stvarne vlasti u Srbiji i otvoreno sudjeluje u upravljanju

Njegova Srpska napredna stranka je bila dominantna na trima parlamentarnim izborima od 2012. Vučić je prošle godine započeo petogodišnji mandat predsjednika.

“Vučić je prestao da tuče, ali su on i njegovi počeli paliti kuće novinara”, rekao je Trifunović najavljujući obraćanje novinara internetske stranice Žig Info Milana Jovanovića, čija je kuća u beogradskoj općini Grocka nedavno spaljena požarom izazvanim molotovljevim koktelom.

Jovanović je, naglasivši kako nije član nijedne stranke, rekao kako je „na vlastitoj koži osjetio šta ne valja u Srbiji“.

“Vlast nije briga za obične građane ni za mlade ljude, koji kupuju kartu u jednom smjeru, da se više ne vrate u Srbiju”, rekao je Jovanović.

Karikaturist Dušan Petričić, koji svojim karikaturama oštro kritizira i ismijava vlast, njezine čelnike i predsjednika Vučića, rekao je da u prosvjedu sudjeluje „u ime zdravog razuma, jer je naučio razlikovati časno od nečasnog“.

On je rekao da ga je „sram fašističke vlasti“ i koja je ubila „obrazovanje, pravosuđe, zdravstvo, kulturu, umjetnost“.

Organizatori prosvjeda „1 od 5 milijuna“ tražili su od Radio-televizije Srbije (RTS) da u Dnevniku 2 odvoji pet minuta za predstavnike tog prosvjeda i da u informativnim emisijama omogući oporbi da kaže svoja stajališta.

U priopćenju, koje su potpisali organizatori prosvjeda Jelena Anasonović i glumac Branislav Trifunović od RTS-a se traži „objavljivanje istinitih podataka“ o broju okupljenih nezadovoljnih građana, emitiranje vjerodostojnih snimki s prosvjeda i njihove zahtjeve.

„Umjesto toga, RTS je sudionik u prikrivanju istine i kreiranju paralelne, lažne stvarnosti koju Aleksandar Vučić stvara već šest godina”, navedeno je u priopćenju organizatora.

Tijekom prosvjedne šetnje koja je protekla bez incidenata, promet je bio obustavljen u svim središnjim gradskim ulicama, a osim brojnih policajaca u civilu i prometne policije, nije bilo jačih policijskih snaga.

Vučić je izjavio ranije u subotu novinarima kako „nema problem“ s prosvjedima u Beogradu i da je poslije svih prosvjeda protiv njega i njegove Srpske napredne stranke „izlazio jači“, a oni koji su vodili prosvjede izlazili bi drastično slabiji”.

Vučić je ocijenio da su organizatori nakon prosvjeda „imali i 30 do 40 posto“ manje snage i potpore na izborima

Prosvjedi u Beogradu traju već treću subotu, nakon što je prije tri tjedna održana prva prosvjedna šetnja “Stop krvavim košuljama”, kao odgovor na napad na čelnika stranke Ljevice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu.

Slogan “Jedan od pet milijuna” uslijedio je nakon Vučićeva komentara da neće ispuniti nijedan zahtev oporbe koliko god ih iziđe na ulice “makar se skupilo i pet milijuna ljudi” i koliko god dugo prosvjedi budu trajali.

“Možete dobiti samo izbore”, poručio je tada Vučić.

Njegova današnja poruka uoči prosvjeda je da prosvjednici mogu šetati, ali bez nasilja i izgreda i “igrica” kao na prosvjedima u svijetu.

“Neću dopustiti one igrice koje oni igraju po bijelom svijetu – kao, nose cvijet našim policajcima, pa vi ste, kao, na našoj strani. E, ovdje nema policajaca – izvoli, šetaj koliko hoćeš, radi što god hoćeš, osim što ne smiješ činiti nasilje nigdje, ni nad kim, ni na jednom objektu”, rekao je u subotu Vučić. (Hina)