Novi nacionalni stadion: Bandić iznio plan za Zagreb, u igri i Velika Gorica

nacionalni stadion, plavi vulkan, grad zagreb, milan bandić
YouTube screenshot
Novi nacionalni stadion u Zagrebu koštao bi između 100 i 200 milijuna eura, predviđa Milan Bandić

Nakon što su Vatreni ostvarili povijesni uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, oživjela je i rasprava o izgradnji novog nacionalnog stadiona. Kao najizglednija opcija, naravno, nameće se Zagreb. Iako je u Maksimir po nekim procjenama uloženo već više od 100 milijuna eura, najveći stadion u Hrvatskoj i dalje je u izuzetno lošem stanju. I dok s jedne strane još uvijek planiraju njegovu potpunu obnovu, mnogi navijaju da se ionako ruševni objekt sruši do kraja.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić prvi je ponudio konkretno rješenje za novi nacionalni stadion, piše Poslovni dnevnik. Najavio je da će ponovno pokrenuti projekt Plavi vulkan, inicijativu nastalu pred desetak godina koja nikad nije zaživjela u stvarnosti. Na Kajzerici u Zagrebu trebao je niknuti stadion kapaciteta od 50-ak tisuća ljudi, po projektu arhitekta Hrvoja Njirića odabranog na natječaju 2008.

Stadion za 35.000 gledatelja

Izvorni plan zahtijevao je između 200 i 400 milijuna eura; Bandić je, međutim, na koncu najavio gradnju manje verzije Vulkana. “Mi nismo Rusija i ne trebaju nam stadioni kakve je Putin izgradio za Svjetsko nogometno prvenstvo”, rekao je gradonačelnik i predstavio plan za stadion za 35 tisuća gledatelja. Pripremni radovi i izgradnja trajali bi ukupno četiri godine te koštali između 100 i 200 milijuna eura.

Po Bandićevom planu, Grad Zagreb osigurao bi 70 posto sredstava i pokrio 30 posto troškova za zemljište, a Vlada i Hrvatski nogometni savez pobrinuli bi se za ostatak. Međutim, iako su i Vlada i predsjednica Grabar-Kitarović zdušno podržali ideju za novi nacionalni stadion, još uvijek nisu predloženi konkretni potezi kojima bi država sudjelovala u projektu izgradnje.

Alternativu je predložio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, rekavši da će ponuditi “što god treba”. Smještena na osam kilometara zračne linije od glavnog grada, Velika Gorica svojedobno je spominjana kao idealna lokacija za izgradnju kampa reprezentacije od strane HNS-a. Potencijalno bi tu bio smješten i nacionalni stadion, ali kako je već isticano, ova opcija ne čini se izglednom. S obzirom da stadion ne bi koristila isključivo reprezentacija već bi pretežno bio i u klupskoj uporabi, novi objekt mogao bi pripasti jedino Dinamu, a malo je vjerojatno da bi vodstvo kluba i navijači pristali da se Dinamo izmjesti u drugi grad.