Nova sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti o Kosovu

UN
Pixabay
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održati će novu sjednicu o odluci Kosova da ustroji vojsku, što je druga sjednica u zadnja četiri dana koju je zatražila Srbija uz potporu Rusije.

Nova sjednica koja će biti otvorena za razliku od one u petak koja se održala iza zatvorenih vrata, zakazana je za 21,00 sat po srednjoeuropskom vremenu, objavio je UN tijekom vikenda.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u subotu da putuje u New York kako bi sudjelovao na sjednici Vijeća sigurnosti.

“Potpuno je jasno da iza svega što čine Albanci (na Kosovu) stoje Sjedinjene Države, Velika Britanija i, kada je riječ o ustroju vojske, Njemačka”, bio je u petak oštar Vučić.

Toga je dana Rusija na izvanrednoj sjednici uputila partnerima u Vijeću sigurnosti prigovor Srbije koja može računati i na potporu Kine

U tekstu zakona o sigurnosnim snagama Kosova se navodi kako “snage sigurnosti Kosova štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo”. U zakonu također stoji kako su “kosovske sigurnosne snage multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene služiti u zemlji i inozemstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom”.

Priština tvrdi da ju priznaje oko 115 zemalja, što Srbija osporava i ne priznaje neovisnost svoje bivše pokrajine.

Odluka Kosova o ustrojavanju vojske naišla je na osudu UN-ova glavnog tajnika Antonia Guterresa, na suzdržanost Europske unije i na žaljenje NATO-a.

“Rezolucija 1244 iz 1999. jedini je zakonski okvir za međunarodnu sigurnosnu prisutnost” na Kosovu a NATO-ove snage KFOR imaju zadaću da u zemlji zajamče “sigurno okružje”, podsjetio je Guterres u priopćenju. (Hina)