Nastavlja se rast prodaje automobila: Prodaja premašila 64 posto, a najpopularniji je Volkswagen

Pixabay

U prva tri mjeseca prodano je 13.893 automobila i ostvaren je rast od 27 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine

Prodaja novih automobila u Hrvatskoj i dalje je u porastu. To pokazuju podaci za ožujak koje je jučer objavila agencija Promocija Plus.

U ožujku je prodano čak 6.293 novih automobila. To je 64 posto više nego u prethodnom mjesecu, u brojkama 2.453 automobila više. Ostvaren je i pomak od 16 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

U prva tri mjeseca prodano je 13.893 automobila i ostvaren je rast od 27 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine. Od toga ih je 52,1 posto na benzin, a 46,9 na dizel. Hibridna i električna vozila prodana su u vrlo malom postotku.

Kao najpopularnija marka se pokazao Volkswagen, s udjelom od 12,9 posto tržišta, kojih je prodano 1.778, zatim Škoda s 1.539 te Opel s 1.462 prodanih automobila. Ipak, najprodavaniji model bila je Škoda Octavia s 935 prodanih.

Godišnji porez na cestovna motorna vozila plaćat će se prilikom registracije u stanicama za tehnički pregled

Upravo promjene koje su se dogodile s početkom godine, odrazile su se na uzlet na tržištu automobila. Te promjene krenule su s primjenama uredbi i izmjenama zakona koji su stupili na snagu 1. siječnja.

Uredbom o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna nova vozila čija je cijena s uključenim PDV-om ispod 150 tisuća kuna, izuzeta su od oporezivanja po vrijednosnom kriteriju.

Od početka godine godišnji porez na cestovna motorna vozila plaćat će se prilikom registracije u stanicama za tehnički pregled kako bi se administrativni postupak pojednostavio i time olakšalo vlasnicima. Postupak kupoprodaje rabljenih vozila također je olakšan. Porez na stjecanje rabljenog vozila kod prijenosa vlasništva zamijenjen je upravnom pristojbom bez ovjere ugovora kod javnog bilježnika.

Izvor: poslovni.hr