Napredak drvne industrije: 10 milijuna eura za novi proizvodni pogon u Turopolju

PxHere
Čakovečka Pana i austrijski Weitzer Parkett zaposlit će 100 novih radnika i proizvoditi milijun kvadratnih metara parketa godišnje

Turopolje će uskoro postati značajan centar za proizvodnju višeslojnih parketa u Europi. Područje u kojem drvna industrija ima tradiciju dulju od 100 godina spremno je za novu investiciju od 10 milijuna eura, piše Večernji list.

Čakovečka tvrtka Pana je osuvremenila proizvodnju parketa nakon što je preuzela bivši DIP Turopolje iz Velike Gorice, a sad u suradnji s partnerom iz Austrije proširuje proizvodni pogon koji će zaposliti stotinjak novih radnika i značajno povećati izvoz.

U postojećem pogonu u Turopolju čak je 90 posto proizvodnje namijenjeno izvozu, a proširenjem će se tvornica opremiti modernim visokosofisticiranim strojevima koji će rezultirati i boljim uvjetima rada. Nakon što se početkom 2019. godine uvede nova proizvodna linija, tvornica će proizvoditi do milijun četvornih metara parketa godišnje.

Radna snaga, koja trenutno broji 147 zaposlenika, proširit će se do broja od 250 radnika. S obzirom da su prošle godine podigli plaće za 10 do 15 posto, u Pani ne očekuju nikakve probleme s pronalaskom dodatne radne snage.

Austrijski partner Weitzer Parkett u Turopolje će dovesti tehnologiju za proizvodnju višeslojnog parketa. Njihova prodajna mreža omogućiti će hrvatskoj kompaniji pristup svjetskom tržištu; planiraju oko 20 posto proizvodnje plasirati izvan Europe.

U drvnoj industriji u Hrvatskoj zaposleno je oko 23.000 radnika, a tvrtke iz te gospodarske grane drže oko deset posto udjela u izvozu.