Nabava novog zrakoplovnog sustava vrijednog gotovo 5 milijuna eura

Orbiter, sustav
Foto: Wikipedia
Višenamjenski zrakoplovni sustav

U utorak je sklopljena nova suradnja između Hrvatske i Izraela, potpisivanjem ugovora kojim će Hrvatska kupiti besposadni zrakoplovni sustav za nadzor i kontrolu ribolova. Suradnja ministarstva poljoprivrede te izraelske tvrtke Aeronautics osigurat će realizaciju projekta vrijednog 4,87 milijuna eura, koji će 70 posto financirati Europska Unija prenosi Poslovni dnevnik.

Novi zrakoplovni sustav čini lansirna rampa, šest besposadnih letjelica i cjelokupna logistika koja je potrebna za povedbu kontrole u teritorijalnim vodama i hrvatskom ekološko-ribolovnom pojasu. Osim toga novi će se zrakoplovni sustav koristit za praćenje legalnih i ilegalnih ribolovnih aktivnosti na Jadranu, nadziranje izlova tune i plave ribe noću, ali i za nadzor te identifikaciju plovila sa stranom zastavom ili ribarskih plovila putem vanjskih oznaka. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prilikom potpisivanja ugovora kazao je kako će sustav većinu vremena biti na raspolaganju za korištenje Ministarstvu poljoprivrede, najviše za poslove kontrole i nadzora.

“Ostalo vrijeme zrakoplovni sustav koristit će Ministarstvo obrane Republike Hrvatske za namjene koje su njima bitne: zaštitu spašavanja na moru, zaštitu od požara i ostalo. Isporuku očekujemo tijekom studenog ove godine, čime će sustav kontrole na moru postati vrhunski” poručio je Tolušić.

Nabava novog zrakoplovnog sustava najveći je pothvat u modernizaciji nadzora ribarstva

Besposadni zrakoplovni sustav biti će od značajne važnosti za Hrvatsku zato što je to najveći pothvat u modernizaciji sustava nadzora ribarstva. Isto tako na važnosti daje i to što je projekt proveden u suradnji sa MORH-om čiji je zadatak logistička podrška i rukovanje opremom, dok je  ministarstvo poljoprivrede zaduženo za nabavu opreme i osiguranje sredstava.

Roman Mikulić, pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse MORH-a, izrazio je svoje zadovoljstvo novom suradnjom te time što će Hrvatska dobiti suvremeni sustav kontrole morskih i kopnenih površina. Isto tako ističe kako novi zrakoplovni sustav omogućuje edukaciju i vježbu hrvatskih vojnika.

“Kada se sjetimo lanjskih požara, ovo je sustav koji nam može mnogo pružiti u prevenciji, ali i u ranom otkrivanju požara” kaže Mikulić.

Najsuvremeniji sustav na svijetu

Orbiter tvrtke Aeronautics, koji će kupiti i Hrvatska, može letjeti i do 7 sati, s dometom do 150 kilometara, a pritom je tih, učinkovit i ima jaku kameru. Bespilotni sustav može letjeti i do 6 kilometara u visinu.

Dany Eshchar, zamjenik predsjednika Uprave tvrtke Aeronautics kazao je kako je ovo najsuvremeniji zrakoplovni sustav na svijetu, što pokazuje činjenica da njegova tvrtka surađuje s klijentima u 55 zemalja, između kojih je i SAD.