Na otoku Zlarinu uskoro neće biti jednokratne plastike

zlarin, otoci, jadransko more
Wikimedia Commons / Luboš Holič
Tri djevojke porijeklom sa Zlarina tijekom sljedećih godinu dana će na otoku zamijeniti svu jednokratnu plastiku ekološki prihvatljivim varijantama

U sklopu inicijative Adriatic Plastic Challenge održan je dvodnevni bootcamp na kojemu su predstavljena četiri projekta za zaustavljanje zagađivanja Jadrana plastičnim otpadom. Četiri tima predstavila su svoje inovativne ideje, a prvo mjesto pripalo je trima djevojkama koje potječu s otoka Zlarina.

Ana Robb i njene kolegice Nataša i Ivana prijavile su projekt nazvan ‘Zlarin – otok bez plastike’, piše Novi list. Zlarin će prema njihovom planu postati prvi hrvatski otok na kojem se sljedećih godinu dana neće koristiti predmeti od plastike namijenjeni za jednokratnu uporabu.

Djevojke su osmislile model za zamjenu sve jednokratne plastike na otoku: plastične vrećice bit će zamijenjene onima od papira ili platna, izbacit će se plastične slamke, a plastične čaše i pribor za jelo će isto dobiti ekološki prihvatljivije alternative. Projekt je dobio podršku lokalne turističke zajednice, ali i stanovništva otoka Zlarina.

Prema Aninim riječima, Zlarin je idealno mjesto za ovakav eksperiment jer na njemu živi oko dvjesto stanovnika. “Imamo samo jednu samoposlugu i nekoliko kafića i restorana, što znatno smanjuje broj ljudi koji trebaju poduprijeti našu ideju. Lokalna zajednica daje nam veliku podršku i jedva čekamo da Zlarin bez plastike zaživi”, rekla je.

Adriatic Plastic Challenge je drugo mjesto dodijelio timu ‘Adriatic Plastic’ za mobilnu aplikaciju koja nagrađuje korisnike za nekorištenje jednokratne plastike. Treću nagradu dobio je tim ‘Microplastic Filter’ za ideju filtera koji odvaja mikroplastiku u perilicama rublja.