Ministar Horvat potvrdio imena četiri potencijalna investitora za Uljanik

Darko Horvat, Uljanik, brodogradnja
YouTube screenshot
Ministar gospodarstva Darko Horvat je gostujući u Dnevniku Nove TV u utorak navečer potvrdio da postoje četiri potencijalna investitora za Uljanik

Otkrio je to komentirajući redovitu glavnu Skupštinu dioničara Uljanika d.d. koja se održala ranije tog dana, a potencijalni ulagači su Fincantieri iz Italije, Smart Holding iz Ukrajine, Damen iz Nizozemske i Royal IHC.

Nakon devet sati sjednice, dioničari su izabrali samo jednog člana novog Nadzornog odbora Nenada Kapuralina pa će preostala dva člana morati imenovati Trgovački sud u Pazinu, kako bi Nadzorni odbor mogao funkcionirati. NO Uljanika ima pet članova, a potrebna su minimalno tri člana kako bi mogao funkcionirati.

Dioničari nisu prihvatili ni izvješća Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2017. godini, a ni izvješće njezinog predsjednika Giannija Rossande od stanju i poslovanju društva za prethodnu godinu te im nisu dali razrješnice.

Oko 77 posto nazočnih dioničara na Skupštini je izglasalo nepovjerenje Upravi Uljanika. Na pitanje znači li to da se njih praktički može tužiti za naknadu štete, ministar je odgovorio kako ne bi prejudicirao takve stvari.

Dodao je kako je činjenica da vlasnici brodogradilišta, uključujući i radnike ne vjeruju postojećoj Upravi, i također je naglasio da ne želi prejudicirati na koji način je Uprava brodogradilišta ugovarala izgradnju brodova.

“Ne bih prejudicirao na koji način su brodovi ugovarani. Ali ono što je činjenica, knjiga narudžbi koja je brojala prije 10-tak ili 15-tak dana 17 brodova, ugovorena je na način da su avansi i velik dio onoga što u ovom trenutku nije ni na navozu, a kamo li na obali, za opremanje potrošeno, a da se u ovom trenutku ne zna na što”, istaknuo je ministar.

Horvat je na pitanje je li pročitao program restrukturiranja brodogradilišta odgovorio potvrdno i podsjetio da su program i pomno analizirali te davali određene primjedbe, a iste primjedbe su se pojavile i kad je plan pročitala i verificirala Europska komisija.

Izvor: Tportal