Ministar financija blokirao prvo rješenje Uljanika za isplatu plaća?

uljanik, pula, brodogradilište
Wikimedia Commons / Orlovic
Uprava Uljanika već je drugog dana štrajka neformalno predložila Vladi da se novac osigura otpuštanjem depozita, ali je ministar Marić navodno zaustavio prijedlog smatrajući ga prerizičnim

Nakon osam dana štrajka koji je kulminirao provjedom ispred Banskih dvora u Zagrebu, radnici Uljanika i 3. maja dobili su plaću za srpanj. Štrajk je još u petak nakon isplate plaća stavljen u mirovanje, a prekinut je danas ujutro dolaskom radnika na posao.

Veljko Todorović, predsjednik Štrajkaškog odbora 3. maja, kazao je da još uvijek nemaju materijala za nastavak proizvodnje pa radnici u brodogradilištu zasad obavljaju samo manje poslove. Naglasio je i da situacija još uvijek nije u potpunosti riješena jer brodogradilište treba nabaviti materijal te se pobrinuti za likvidnost do restrukturiranja.

Radnici Uljanika također su se vratili na radna mjesta, javlja Glas Istre. Štrajkaški odbor je raspušten, ali su osnovali Koordinaciju Uljanikovih sindikata, tj. svih aktivnih podružnica sindikata unutar brodogradilišta.

Predsjednik Uljanikovog Štrajkaškog odbora Đino Šverko najavio je da će Koordinacija pratiti program restrukturiranja. Sindikati su još u petak pozvali ministra gospodarstva Darka Horvata na sastanak na kojem bi razgovarali o restrukturiranju i ulozi strateškog partnera u budućim aktivnostima brodogradilišta.

Ostaje pitanje koliko je ranije situacija mogla biti riješena da nije bilo stanovitih političkih interesa u pozadini cijele priče. Kako doznaje Glas Istre, Uprava Uljanika već je drugog dana štrajka neformalno predložila Vladi da se novac osigura otpuštanjem depozita. U tom slučaju bi za kolateral bio ponuđen upis založnog prava na tanker u izgradnji u 3. maju. Neslužbeni izvori tvrde da je ministar Horvat podržao prijedlog, ali je ministar financija Zdravko Marić intervenirao.

Marić je navodno uvjerio premijera Plenkovića da je prijedlog previše rizičan te bi mogao ugroziti državnu banku. Nakon što se situacija zaoštrila, prihvaćeno je rješenje o otpuštanju depozita kojeg je Uljanik prvi predložio, ali je naposljetku država dala jamstva za kolateral banci.

Više na Glas Istre.