Migracijska politika kaosa

migranti

Nemoguće da Bruxelles nije svjestan što se događa u Hrvatskoj, predziđu Europske unije. Itekako je svjestan, ali očito se slaže s ovim kaubojskim načinom obračunavanja s migrantima

Tragikomični slučaj deportiranja dvojice nigerijskih studenata u BiH samo je dio tihe slagalice kaosa koja se događa daleko od očiju javnosti, kako hrvatske tako i europske. Sporadično se svako malo kroz medije provuče vijest o uhvaćenim migrantima negdje duboko u Hrvatskoj, od Gorskog kotara preko Like pa sve do južnodalmatinskih vrleti.

Preko plota, improvizirani kamp pokraj Bihaća je tempirana bomba, a dojam je da u čitavoj priči Europska unija zatvara oči nadajući se da će problem migranata riješiti zemlje koje se s tim problemom bore.

Dok se Hrvatska nada ulasku u Schengenski prostor, stanje na terenu je daleko od definicije nepropusne vanjske granice Europske unije. Irelevantna je vjerojatna opcija da su se nigerijski studenti pokušali prošvercati na Stari kontinent. Sve skupa zvuči očajno.

Zašto?

Pa zato jer dvojac sigurno nije svojom voljom otišao u BiH. Dakle – tamo su prebačeni mada nisu iz BiH došli u Hrvatsku.

Europa zatvara oči

Sve samo ukazuje kakva improvizacija vlada u tretiranju ilegalnih migranata. Čini se da je u posvemašnjem kaosu procedura jasna: sve sumnjive trpaj preko granice!

A dio je to kaosa koji se samo pretače iz resora koji bi trebao voditi red na granici.

Hrvatske policije je, unatoč medijskom ušminkavanju, premalo na granicama, i na prvom punktu i na pozadinskim položajima. Oni jednostavno ne mogu brojčano pokriti hrvatsku granicu, u prvom redu, prema Bosni i Hercegovini. Vojsku se ne smije aktivirati jer će to kod europskih otaca stvoriti dojam da se nismo u stanju nositi sa svakodnevnim problemima uobičajenim sredstvima.

Nemoguće da Bruxelles nije svjestan što se događa u Hrvatskoj, predziđu Europske unije. Itekako je svjestan, ali očito se slaže s ovim kaubojskim načinom obračunavanja s migrantima. Utihnule su njihove kritike prema slovenskim i mađarskim bodljikavim žicama, ne kritizira se propusnost i način kontrole hrvatske granice. Dakle, to je način na koji se Europa bori protiv migracija, ali ne smije to reći glasno jer su to idiotski načini ponašanja.

Ono što je očito jest da se Europska unija, dok je njome drmala Njemačka, žestoko zeznula prije nekoliko godina kada je Angela Merkel pozvala radnu snagu s istoka. Došlo ih je koliko je trebalo njemačkom gospodarstvu, a sada ostatku njemačkoeuropska poruka je: „Ma samo ih se riješite, ne zanima nas kako!”

Pate opet u čitavoj priči „mali” ljudi, pa i oni naši koji trpe štetu i žive u strahu od migranata.

F. M.