Međunarodna komisija za očuvanje atlanskih tuna i dalje bez odgovora na prekomjerni izlov

Tuna, riba, ulov
Nakon osam dana žestokih pregovora, EU i 50 zemalja koje su uključene u ribolov tune, a koje su ujedno i članice Međunarodne komisije za očuvanje atlantskih tuna (ICCAT) koja je u Dubrovniku održala sastanak, napustit će Hrvatsku bez prihvaćanja mjera za zaustavljanje goleme protuzakonite trgovine plavoperajnom tunom i prekomjernog izlova tropske tune, izvijestila je u utorak Svjetska organizacija za zaštitu prirode (World Wide Fund for Nature-WWF).

Iz WWF-a su istaknuli kako se ponovno nije uvela stroža zabrana sakaćenja morskih pasa radi peraja čime se ta vrsta dovela u još veću opasnost te su snažno osudili neodgovornu odluku ICCAT-a koji i dalje, kako tvrde iz WWF-a, “dopušta iscrpljivanje vrijednih ribljih stokova u korist privatnih, pa čak i kriminalnih interesa”.

Voditelj globalnog programa za tune u WWF-u Alessandro Buzzi izjavio je kako je “neuspjeh ICCAT-a da pronađe jedinstven i snažan odgovor protiv zločinačkih i neodrživih aktivnosti u izlovu tuna, u najmanju ruku, žalostan”.

“Rezultat odluka na toj konferenciji je takav da će kompanije koje se bave ribolovom ostati slobodne u nastavku krijumčarenja velikih količina neprijavljene tune, provoditi aktivnosti koje podupiru zločinačke mreže i ugrožavaju stokove tune na račun sigurnosti potrošača”, ustvrdio je Buzzi.

U WWF-u su naglasili kako bi odluka o zanemarivanju znanstvenog savjeta i odgađanju bilo kakve aktivnosti za rješavanje prekomjernog izlova žutoperajne tune i već ugrožene velikooke tune, mogla ozbiljno dovesti u opasnost oporavak tih vrsta. Smatraju da je vrlo razočaravajuće vidjeti da nema ozbiljne političke volje koja bi jamčila potpunu zakonitost i održivost ribolova.

Voditelj programa za more u WWF Adriji Danijel Kanski rekao je da se u posljednjih nekoliko godina stok plavoperajne atlantske tune u Sredozemnom moru počeo vidno oporavljati, ali se ovakvim političkim odlukama dovodi u pitanje nastavak priče koja je trebala biti primjer dobre prakse u upravljanju ribarstvom na globalnoj razini.

WWF Adria već četiri godine provodi projekt Fish Forward, čiji je cilj osvijestiti kupce i poslovni sektor o važnosti njihovog održivog odabira proizvoda iz ribarstva. (Hina)