Marićeva nova pravila za poduzetnike ne podržavaju ni koalicijski partneri

prijedlog zakona, Zdravko Marić, poslodavci
YouTube/Screenshot
Nakon puštanja prijedloga zakona o doprinosima u javnu raspravu, žestoke reakcije ovaj put nisu stigle samo od oporbe, nego i od poslodavaca ali i nekih koalicijskih partnera

Ministarstvo financija je u javnu raspravu pustilo prijedlog zakona prema kojemu bi se od 2019. godine morale znatno povećati minimalne osnovice plaća direktora i članova uprava, kao i doprinosi koje plaćaju državi.

Prema izračunu koji je jedan poduzetnik objavio na stranici e-savjetovanje, do sada je minimalna direktorska bruto plaća, bez obzira na veličinu tvrtke, u bruto 1 iznosu bila 5.213 kuna, a prema novom bi prijedlogu trebala iznositi 8822 kune, dok se u bruto 2 iznosu trošak plaće penje na 10.399 kuna.

Oporba tvrdi da bi mnogi mali i mikro poduzetnici mogli staviti ključ u bravu ako prođe ovaj prijedlog zakona. Ante Renić iz stranke Pametno smatra da će to dovesti do rada na crno i daljnjeg iseljavanja i ističe kako vlasnik i najmanje tvrtke sa samo jednim zaposlenim sebi mora isplatiti minimalnu plaću veću od 11.000 kuna, a ako to ne osigura svaki mjesec naći se na udaru inspekcija jer je u prekršaju.

Prijedlog zakona ne podržavaju ni koalicijski partneri HNS i HSLS

O prijedlogu se oglasio i Most čiji Božo Petrov smatra da ne postoji niti jedno racionalno objašnjenje iza ovog poteza, a Andreju Plenkoviću je čestitao i poručio kako će jedini rezultat njegove Vlade biti “Povećani egzodus mladih i obrazovanih pojedinaca iz Hrvatske”.

Kritike dolaze i od koalicijskih partnera. Iz HNS-a su priopćili da je takav prijedlog neprihvatljiv te da takve izmjene i dopune Zakona o doprinosima neće imati njihovu podršku i da će tijekom e-savjetovanja predložiti izmjene tih odredbi jer ovaj prijedlog zakona potiče antipoduzetničku klimu i ugrožava na tisuće poduzetnika i start-upova.

Šef HSLS-a Darinko Kosor se oglasio na Facebooku i ovaj prijedlog nazvao antipoduzetničkim te poručio da neće proći.

Izjava samog ministra financija Zdravka Marića se još očekuje.

Izvor: Tportal