Maloljetnik tiskao novčanice na običan papir, krivotvorio 1.650 kuna

kune. hrvatske kune, novac
Pixabay
Ove je godine broj krivotvorenih novčanica znatno porastao pa se građanima i poslovnim subjektima savjetuje oprez pri rukovanju novcem

Maloljetnik iz Međimurja pronašao je nesvakidašnji način da si podeblja džeparac, ali je zbog istog ubrzo zaradio kaznenu prijavu. Mladić je, naime, krivotvorio novac, a policiji nije trebalo dugo da utjera trag lažnim novčanicama u opticaju.

Policija je u priopćenju objavila da je izradio sedam novčanica u apoenima od 200 kuna i pet u apoenima od 50 kuna, a svaka grupa novčanica dijelila je isti serijski broj. Ukupno je, dakle, krivotvorio i ‘potrošio’ 1.650 kuna.

Momak je prave novčanice skenirao pa printao na običan bijeli papir, a tako dobivene krivotvorine trošio je u trgovinama i restoranima, javlja RTL. Novac je tako pušten u opticaj, a s obzirom na prilično amatersku izradu, krivotvorinu se moglo prepoznati i golim okom, bez posebnih provjera.

Ove je godine broj krivotvorenih novčanica znatno porastao pa se građanima i poslovnim subjektima savjetuje oprez pri rukovanju novcem. Tihomir Mavriček, direktor Direkcije trezora HNB-a, rekao je da se krivotvorina može prepoznati već po osjetu s obzirom na vrstu i debljinu papira, ali može se dodatno provjeriti tako da se kroz novčanicu pogleda prema svjetlu – prave će imati vodeni znak i zaštitnu nit.

Od 383 krivotvorene kunske novčanice koje su prijavljene u Hrvatskoj ove godine, najviše ih je bilo u apoenima od 200 kuna, a potom onih od 500 kuna.