Malo ćemo sanirati posljedice potresa sad, a malo uoči lokalnih izbora…

Ilustracija: flickr

Cjeloviti zakon kojim će se regulirati obnova 24 tisuće oštećenih nekretnina u ovom potresu pušten je u javnu raspravu u petak. Njegovo se izglasavanje može očekivati najranije u zimskim mjesecima, a najrealnije i politički najlogičnije bit će to u 2021. godini.

Aktivira se niz različitih mjera kako bi se pomoglo stradalima u zagrebačkom potresu. Vlada je uputila javni poziv kojim će se financirati najamnina za stambeno zbrinjavanje osoba kojima su kuće dobile crvenu oznaku. To je tek kap u moru pomoći koja treba tisućama stradalih, ali i to je nešto iako je u pitanju očito još jedna od površnih mjera koja neće obuhvatiti sve ljude koji ne mogu spavati u svojim domovima.

Pobrinuo se, nakon šoka građana, i Grad Zagreb za nešto što se trebalo podrazumijevati; objekti s “crvenom naljepnicom” automatski su oslobođeni plaćanja komunalnih naknada sve dok se objekt ne vrati u prvobitno stanje, dok se za “žute naljepnice” treba podnijeti zahtjev za oslobađanje od plaćanja.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban objasnila je kako se to odnosi na kompletnu uplatnicu Holdinga, odnosno i na račune Čistoće, Vodoopskrbe i odvodnje i Plinare.

200 milijuna dolara Svjetske banke

Kada su u pitanju javni objekti koji su nastradali u potresu, Svjetska banka bi trebala “prebaciti” Hrvatskoj 200 milijuna dolara za uklanjanje opasnih elemenata, tj. za obnovu zgrada. O tom je priopćenjem izvijestila Hrvatska gospodarska komora, koja je i organizirala sastanak u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Građevinskim fakultetom. Najnovije procjene iz Ministarstva graditeljstva kazuju da će ukupno trebati čak 80 milijardi kuna za potpunu renovaciju svih područja stradalih u potresu na području Zagreba i Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije.

Iznos je to koji zvuči zastrašujuće, ali istovremeno je to prilika za snažnu aktivaciju domaće građevinske industrije koja će se moći konačno pokazati u širokoj akciji rekonstrukcije, a ne samo izgradnje novih stambenih blokova u državi koja bilježi sve manje stanovnika.

Cjeloviti zakon kojim će se regulirati obnova 24 tisuće oštećenih nekretnina u ovom potresu pušten je u javnu raspravu u petak. Njegovo se izglasavanje može očekivati najranije u zimskim mjesecima, a najrealnije i politički najlogičnije bit će to u 2021. godini. U osvit lokalnih izbora.