Mađarska želi proširiti prometne veze i broj graničnih prijelaza s Hrvatskom

Viktor Orban
Foto: Flickr
Službena Budimpešta želi proširiti broj graničnih prijelaza prema Hrvatskoj i prometne veze između Mađarske i Hrvatske, rekao je u srijedu dužnosnik ministarstva vanjskih poslova u Zalakarosu u zapadnoj Mađarskoj.

Mađarska i Hrvatska dijele granicu dugu 355 kilometara, no imaju samo sedam cestovnih graničnih prijelaza, rekao je zamjenik državnog tajnika za razvoj pograničnog gospodarstva Peter Kiss-Parciu na konferenciji u Zalakarosu.

Vlada u Budimpešti želi povećati broj graničnih prijelaza kao i veze javnog prijevoza između dviju zemalja.

Hrvatska i Mađarska o tome razgovaraju na visokoj razini, rekao je Kiss-Parciu.

Među projektima na granici naveo je razminiranje u Baranji koje Europska unija podupire s bespovratnih 3 milijuna eura, i raspoređivanje 10 milijuna eura  hrvatskim i mađarskim srednjim i malim poduzećima.

Marton Szucs, voditelj zajedničkog tajništva za nadzor mađarsko-hrvatske suradnje, rekao je da se u proračunskom financijskom okviru od 2014. do 2020. mađarske i hrvatske tvrtke mogu natjecati za ukupno 60,8 milijuna eura.

U siječnju 2019., planiraju raspisati natječaje za dodatnih 20 milijuna eura kojima bi se financirali projekti u turizmu, kulturi, obrazovanju i zaštiti okoliša. (Hina)