Luka Zadar i službeno postala dio Pomorskog puta svile

luka zadar, ASEAN, Kina
YouTube/Screenshot

Izaslanstvo Zadarske županije je nakon potpisivanja povelje prijateljstva s turističkim biserom Kine, regijom Hainan, sudjelovalo na poslovnom summitu regije ASEAN u Boaou, poslovnom središtu spomenute regije

Jedan od izlagača na panelu o razvoju kruzerskog turizma i suradnji na Pomorskom putu svile je bio i župan Božidar Longin, koji je predstavio novu zadarsku luku Gaženica i njezine potencijale. Ono što je možda najvažnije je činjenica da je Luka Zadar završnom deklaracijom skupa ‘Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća’ od ove godine i službeno postala dio Pomorskog puta svile.

‘Prezentirali smo turističke adute naše županije, od kojih je Gaženica zasigurno jedan od najvećih. Panelu su, između ostalih, nazočili predstavnici država , ali i najvećih kruzerskih kompanija koji su bili vrlo zadovoljni svime što su čuli od nas, pogotovo najavom da je zgrada putničkog terminala u Gaženici dovršena. Naravno da je putnički promet samo jedna od komponenti nove zadarske luke, a puno očekujemo i kroz razvoj teretnog prometa izgradnjom RO-RO terminala’, izjavio je župan Longin.

Izaslanstvo Zadarske županije je sudjelovalo i na najvećem gospodarskom forumu azijskog kontinenta, Boao Forum for Asia, kojeg se često naziva i azijskim Davosom. Radi se o godišnjoj poslovnoj konferenciji koja okuplja gospodarstvenike, vođe država i političare iz Azije, ali i s drugih kontinenata. Forum je kreiran po uzoru na Svjetski gospodarski forum, a sastoji se od niza sastanaka i panela na visokoj razini.

Napravljeni su dobri preduvjeti za još bolju suradnju Kine i Hrvatske

Kao države partneri na ovogodišnjem 16. izdanju Boao foruma sudjeluju i dvije članice Europske Unije, Austrija i Nizozemska. Nizozemsku delegaciju s preko 200 poduzetnika predvodi premijer Mark Rutte, a austrijsko izaslanstvo vode predsjednik Alexander Van der Bellen i predsjednik Vlade Sebastian Kurz. Osim njih, na forumu su sudjelovali i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i ravnateljica MMF-a Christine Lagarde. Zanimljivo je spomenuti da su u dijelu foruma koji se odnosio na suradnju s regijama od Europljana bili zastupljeni samo regija Sjeverna Finska i Zadarska županija.

Župan Longin je tijekom foruma dao nekoliko intervjua za tamošnje medije, a regionalna televizija Hainan TV je, osim razgovora sa županom, emitirala i reportažu o Zadarskoj županiji. Ovakav zapažen rezultat zadarske delegacije bi trebao rezultirati još većim brojem dolazaka kineskih turista na Jadran.

‘Zadrani su ostvarili dobar posao u Kini. Velika je stvar biti dio Boao Foruma gdje dolaze najvažniji poslovni ljudi svijeta, a uz to ostvariti prijalteljstvo s regijom poput Hainana. Napravljeni su dobri preduvjeti za još bolju suradnju Hrvatske i Kine, a Zadarska županija sada je jedan od predvodnika tih odnosa’, zaključio je hrvatski veleposlanik u NR Kini Nebojša Koharović.

Izvor: Pomorac.net