Krk želi biti prvi energetski neovisan i CO2 neutralan otok na Mediteranu

Primorsko-goranska županija, solarna energija, solarna elektrana, HEP
Pixabay
Krk ima jasnu namjeru biti prvi energetski neovisan i CO2 neutralan otok na Mediteranu, jedan je od zaključaka Sedme energetske konferencije otoka Krka koju je organizirala udruga Eko Kvarner u subotu u krčkoj Velikoj vijećnici.

Konferencija je održana u sklopu projekta “Krk – energetski neovisan i CO2 neutralan otok” koji će Eko Kvarner realizirati u suradnji s Europskom udrugom za rizike azbesta (European Asbestos Risk Association – EARA) iz Trsta i Gradom Krkom, a uz potporu Europske inicijative za zaštitu klime njemačkog Ministarstva okoliša, zaštite prirode, gradnje i nuklearne sigurnosti.

U projekt je uključeno svih sedam jedinica lokalne samouprave na otoku, a cilj je poticaj daljnje energetske tranzicije Krka prema obnovljivim izvorima energije.

Otok Krk već ima energetsku zadrugu, katastar krovova i nekoliko solarnih elektrana, od kojih je najveća na deponiju otpada Treskavac u vlasništvu otočne komunalne tvrtke Ponikve.

Na konferenciji je pojašnjeno kako projektirati i instalirati malu fotonaponsku elektranu u Hrvatskoj, potom osmišljavanje i optimizacija upravljačkog sustava za velik broj izvora energije te metodologija pametne integracije obnovljivih izvora energije.

Također se razmatralo ekonomske i zdravstvene aspekte postavljanja solarnih panela te pratećih pozitivnih efekata ugradnje solarnih panela, od gospodarskih pa do zdravstvenih.

Kroz projekt “Krk – energetski neovisan i CO2 neutralan otok” će se potaknuti daljnju energetsku tranziciju energetsku tranziciju otoka Krka prema obnovljivim izvorima energije, a cilj je instaliranje novih 250 do 500 solarnih panela snage do 5 kW na otoku Krku, čija ukupna snaga bi bila do jednog MW, do konca 2021. godine. (Hina)