Kraj puta za viteza Vasu⁈

Milijan
Flickr

Milijana Brkića mogli bismo prozvati kraljem afera, barem ako uzmemo u obzir posljednjih 6 mjeseci. Navodno je plagirao svoj diplomski rad, navodno je odgovoran za curenje informacija iz istrage o prostituciji, navodno je odgovoran za ilegalno financiranje HDZ-ove kampanje od strane PPD-a …

Otkad je Andrej Plenković postao predsjednikom HDZ-a krenuo je obračun, vrlo sramežljiv doduše, s tzv. „desnim krilom unutar HDZ-a“. U tu kategoriju svakako ulazi zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić, tj. popularni Vaso, kojeg nazivaju i „šefom podzemlja“ zbog njegove povijesti u obavještajnim agencijama. Vaso je Plenkoviću od prvog dana „stao na žulj“ te ga se hrvatski premijer već neko vrijeme pokušava riješiti jer mu kvari sliku „novog, reformiranog i europskog HDZ-a“.

Staro za novo

Brkić se smatra ostatkom Karamarkovog kadra i predvodnikom desnije struje HDZ-a te ga Plenković već neko vrijeme marginalizira u stranci. Ipak, s obzirom da je riječ o zamjeniku predsjednika kojeg je izabralo članstvo, marginalizirati ga se može samo do određene mjere. Povjerena mu je simbolična uloga potpredsjednika Sabora te ga se na taj način htjelo zadovoljiti i zanemariti istovremeno.

Plenković se okružio „novim licima“ (Gordan Jandroković se valjda kod svakog predsjednika HDZ-a uspije isprofilirati kao novo lice) i za Vasu u njegovom uskom krugu suradnika nema mjesta. Predsjednik HDZ-a se nada da će Državno odvjetništvo odraditi posao umjesto njega i protiv Vase podići optužnicu jer u tom slučaju Plenković ne bi imao druge negoli smijeniti Brkića. Taj scenarij izgleda sve bliže i bliže s obzirom da su iz Ravnateljstva policije javili da je protiv Brkića podignuta kaznena prijava – optužnica vjerojatno nije previše daleko.

Svako jutro jedna afera

Milijana Brkića mogli bismo prozvati kraljem afera, barem ako uzmemo u obzir posljednjih 6 mjeseci. Navodno je plagirao svoj diplomski rad, navodno je odgovoran za curenje informacija iz istrage o prostituciji, navodno je odgovoran za ilegalno financiranje HDZ-ove kampanje od strane PPD-a … Riječ je samo o „najzvučnijim“ aferama u koje je Vaso Brkić, navodno, involviran; a bilo je tih afera još podosta.

Reklo bi se da „netko ga sabotira i protiv njega lobira“. Tko? Recimo samo da nisu niti „masoni“ niti „Srbi“ koje Vojko V spominje u svojem hitu „Kako to“. Treću skupinu („Vlada“) ne možemo sa sigurnošću isključiti. Ali čini se da je malo previše toga da bi bila samo slučajnost. Jer ako nešto izgleda kao kazneno djelo, miriše na kazneno djelo i glasa se kao kazneno djelo, velika je vjerojatnost da se radi o – kaznenom djelu.

No, nećemo prejudicirati. „Pustimo institucije neka rade svoj posao.“ Ta floskula je postala mantra svih političara te običnom građaninu već vjerojatno izlazi na uši, ali u ovome slučaju, koliko god otrcana bila, odgovara savršeno. Policija i Državno odvjetništvo su na potezu i sve se čini da spremaju šah-mat za kralja Vasu⁈ Izgleda da ga neće doći glave niti „lažna diploma“ pa niti „prostitutke“, ali mogao bi „SMS“.

Još jedan SMS prije spavanja

Afera SMS zadnja je u nizu Vasinih afera. U nju su inovolvirani Franjo Varga, čovjek koji je za Zdravka Mamića radio lažnu sms prepisku između njega i bivšeg državnog odvjetnika Cvitana, Blaž Curić, vozač ministra Tolušića i kum Milijana Brkića, te braća Brkić, Jozo i Milijan (Vaso). Protiv njih su podignute kaznene prijave te je policija dala sljedeće priopćenje:

“Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem vremenskom periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zlouporabu naprava te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima”.

Vrlo šturo obrazloženje iz kojega je teško bilo što iščitati. Naravno, već su krenule medijske špekulacije o čemu je točno riječ i tko su te oštećene osobe, ali službenih informacija o cijelom slučaju nema. Milijan Brkić o cijelom postupku – šuti. Andrej Plenković o svemu, također, – šuti. Iz najjače (još uvijek) oporbene stranke (SDP) najavljuju pokretanje opoziva Milijana Brkića s mjesta potpredsjednika Sabora.

Ta bi se inicijativa mogla pokazati vrlo neugodnom za premijera Plenkovića. Koga podržati u toj situaciji? Svojeg zamjenika kojeg se ionako želi riješiti ili SDP kojem bi u tom slučaju dao za pravo i tada bi se javnosti pokazalo da u HDZ-u nema harmonije. A ako stane iza Brkića i Državno odvjetništvo podigne optužnicu, počinjena bi bila velika šteta „ugledu“ HDZ-a. Za Plenkovića bi, stoga, najbolje bilo da Vaso sam odstupi, ali ako je vjerovati riječima Milijana Brkića, do toga neće doći – nikada.